fbpx
Enyedi Nagy Mihály, a MÚOSZ Belpolitikai Szakosztályának alapító elnöke

Feloszlatja a MÚOSZ Belpolitikai Szakosztályát Enyedi Nagy Mihály – MÚOSZ: Enyedi ezt nem teheti

A legnagyobb újságíró-szervezet Belpolitikai Szakosztályának alapító elnöke a Media1-nek is megerősítette, hogy annak feloszlatására készül, és rövid indoklást is adott ennek kapcsán. Erre azután a MÚOSZ is reagált.

Szerkesztőségünk értesülései szerint Enyedi Nagy Mihály, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Belpolitikai Szakosztályának alapító elnöke a MÚOSZ Elnökség döntésének ellenére szeptember 30-ig nem próbálja megszervezni a szakosztály vezetésének tisztújítását, hanem helyette a szakosztály feloszlatásáról döntött.

Megkeresésünkre a szakosztály alapítója közölte:

lépésével lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a maradék szabad, vagy részben független magyar belpolitikai újságírásban ma aktívan közreműködők (akik közül Enyedi Nagy Mihály szerint talán csak fél tucatnyi régi „bölény” tagja a MÚOSZ-nak, de ők sem tagjai a Belpolitikai Szakosztálynak) felismerjék a MÚOSZ jelentőségét, belépjenek a szervezetbe, és megújításában szerepet vállalva újjászervezzék a jövő szempontjából is legjelentősebb újságíró szakosztály érdemi működését.

ENAMI nézete szerint a MÚOSZ még Tóth Károly elnöksége alatt minden vonzerejét elvesztette a szakmába belépő fiatal szakemberek szemében, és bár utódai, a későbbi elnökök igyekeztek a digitális világ legjobbjainak megnyerésére, mára gyakorlatilag az a helyzet, hogy a maradék, még igazmondó magyar sajtó legjobb szakemberei és derékhada a Magyar Újságírók Országos Szövetsége szervezetén kívül vannak.

MÚOSZ Sajtóház
MÚOSZ Sajtóház. Fotó: muosz.hu

Enyedi Nagy Mihály meggyőződése, hogy a MÚOSZ újrapozicionálása azért sürgős, és elengedhetetlen feladat, mert

„a IV. Köztársaság médiaszabályozásának kialakítása a szakmai-érdekvédelmi szervezet felkészült és minőségi részvétele nélkül ismét politikai-gazdasági alávetéssel, kiszolgáltatottsággal fenyeget. Mindezt az bizonyítja, hogy a III. Köztársaságban a média hatpárti gyámkodás alatt működött, ezért a FIDESZ és a NER ezt könnyedén fordította egypártira.”

A MÚOSZ Belpolitikai Szakosztályának alapító elnökének nézete szerint fokozottan jelentős – nemzeti alapkérdés – a közszolgálati média újjászervezése, amit konszenzust kialakító szakmai-politikai vitáknak kell megelőzniük.

A helyzet bonyolultságára tekintettel Enyedi Nagy Mihály – ígérete szerint – a napokban részletesebb érveivel, bővebb terjedelemben is megindokolja döntését a szakosztály feloszlatásával kapcsolatban.

Frissítés 2021.09.29. 09:25

Reagált a MÚOSZ

Reagált a hírre a MÚOSZ elnöke, aki az újságíró-szervezet nevében a Media1-nek eljuttatott állásfoglalását ismertetve közölte, Enyedi Nagy Mihály nem oszlathatja fel a szakosztályt. A részletesebb állásfoglalás itt olvasható el.

További hírek a Media1-en. Érdemes feliratkozni lapunk hírlevelére, valamint ott vagyunk a Facebookon is.

Borító: Enyedi Nagy Mihály. Fotó: muosz.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások