fbpx
IVSZ - Összefogás a digitális Magyarországért.

IVSZ: Magyarország lemaradt digitalizáció terén más országokkal szemben, azonnali digitális összefogásra van szükség

A digitális fordulat az utolsó esély Magyarország számára, ezért társadalmi összefogásra szólít fel az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a Sárváron zajló MENTA konferencián nyilvánosságra hozott kiáltványában.

„A digitalizáció minden magyar ember életét, minden hazai vállalat és intézmény működését jelentősen megváltoztatja, és a következő években alapjaiban rengeti meg mindennapjainkat.Bár a digitalizáció mindennapjaink szerves részévé vált, Magyarország számos területen lemaradt más országokkal szemben”

– figyelmeztet az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért.

Az informatikai, távközlési, elektronikai cégeket tömörítő szakmai szervezet szerint elsősorban a digitális kompetenciák hiányoznak, de a gazdasági és az állami szféra egyaránt lassúnak bizonyult a hatékony megoldások bevezetésében, alkalmazásában,

márpedig a nemzetgazdaság és a hazai vállalkozások versenyképessége, az ország teljesítőképessége és a lakosság életszínvonala egyaránt azon múlik, hogy a következő években az elkerülhetetlen digitalizációt sikerül-e a saját javunkra fordítani – figyelmeztet az IVSZ.

Közös cselekvési tervet készítenek

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció kiaknázásának fontosságára, az IVSZ a MENTA konferencián kiadott kiáltványában a gazdasági szektor és a hazai digitális ökoszisztéma összes szereplőjét – saját tagvállalatai mellett a hazai kis-, közép-, és nagyvállalatokat, diákokat, pedagógusokat, munkavállalókat, szakpolitikusokat – a digitális fordulat végrehajtására, és közös cselekvésre hívja.

Ennek gyakorlati megvalósításához a szervezet önkéntes koalíciót, az Összefogás a digitális Magyarországért kezdeményezést hívja életre. Ennek keretében az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek a résztvevők, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik.

„Hiszünk abban, hogy a gazdaság és a társadalom szereplőinek összefogásával, a kormányzat tevőleges támogatásával a következő néhány évben képesek vagyunk jelenlegi adottságainkat előnnyé kovácsolni és a digitalizáció élcsoportjába kerülni. Eddig a digitalizációt megoldandó feladatnak hittük, most már látjuk: valójában évszázadonként egyszer adódó történelmi lehetőség. Egyben hosszú ideig talán az utolsó esélyünk”

– foglalta össze a kezdeményezés célját Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke a MENTA konferencián.

Az IVSZ kiáltványának teljes szövegét ide kattintva lehet letölteni.

Változások a pandémia alatt

A szeptember 23-án és 24-én, Sárváron zajló MENTA konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy milyen változások mentek végbe a digitális gazdaságban a pandémia alatt. Az elmúlt bő egy év megmutatta, hogy a digitalizáció és a technológia erősebb lett, mint valaha, az ezekre épülő piac és iparágak olyan utat járhatnak be, amilyet az elmúlt években talán egyszer sem. A várhatóan újra felfutó, megerősödő piaci folyamatok és maga a digitális gazdaság azonban nem mindegy, hogy milyen irányban, erővel és döntések mentén fejlődik, ezért a MENTA szereplői, előadói ebben nyújtanak útmutatást, segítséget.

A konferencia csütörtök délelőtti első blokkja azokat a tényezőket, vezetői utakat kutatta és mutatta meg, amelyek az „Újrakódolt üzlethez” elengedhetetlenek. Mikro- és makrogazdasági megközelítésből keresték a választ az előadók, mások mellett Tápai Tamás, a 4iG informatikáért felelős vezérigazgató-helyettese, illetve Pogátsa Zoltán közgazdász, aki a digitális jegybankpénz jelentőségéről és lehetséges hatásairól beszélt. A délutáni blokkban egyebek mellett Tilesch György, MI-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője, Szertics Gergely, MI-szakértő, valamint Tóth Máté, az IVSZ tartalomgyártójának részvételével zajló beszélgetésen a mesterséges intelligencia vállalati alkalmazásával kapcsolatos felelősség témakörét járja körül.

A péntekig tartó konferencián a gazdaság és a társadalom legkülönbözőbb szegmenseinek a digitalizációhoz kapcsolódó viszonyát veszik górcső alá az előadók. Michelisz Norbert, világkupa-győztes autóversenyző digitális tapasztalatai mellett arról mesél, hogy a karrierjét övező sikerek, és időnkénti bukások hogyan segítik és motiválják az üzleti életben. Súlyponti téma lesz a MENTA-n, hogy a munkaerőpiaci kérdések miként befolyásolják a vállalatok és azon belül kiemelten a kkv-k digitális fejlődésének lehetőségeit. Ugyancsak szó esik majd a szenior munkavállalók IKT-szektorba való reintegrálásáról, illetve a női munkavállalók arányának növelésének lehetőségeiről. Az infokommunikációs szektorban dolgozó nők helyzetének felmérése érdekében az IVSZ csütörtökön egy átfogó kutatást is útjára indított.

További híreket talál a Media1-en! Követhet bennünket Facebookon és Twitteren is, feliratkozhat RSS csatornánkra és napi hírlevelünkre!

Kiemelt fotó: IVSZ.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások