fbpx
Frissítést végző iPhone

Sürgős frissítéseket adott ki az Apple a Pegasus kémszoftver ellen

Szinte minden Apple eszköz érintett.

Sürgősségi frissítéseket tett közzé az Apple hétfőn, hogy termékei kritikus sebezhetőségét befoltozza – írja a The New York Times.

Az intézkedésre azután volt szükség, hogy a Citizen Lab kutatói megtalálták azt a hibát, melynek köszönhetően az izraeli NSO Group kémprogramjai, így például a Pegasus is

akár egyetlen kattintás nélkül megfertőzhették bárki iPhone, iPad, Apple Watch vagy Mac eszközét.

A Pegasusszal fertőzött készüléken a támadók hozzáférhettek a kamerához, a mikrofonhoz, rögzíthettek üzeneteket, e-maileket, hívásokat, de a titkosított üzenetküldő alkalmazások, így például a Signal segítségével küldött levelezést is láthatták.

Ivan Krstić, az Apple biztonságtechnikai vezetője elismeréssel nyilatkozott a CitizenLab felfedezéséért, és sürgette a felhasználókat, hogy telepítsék készülékeiken a legújabb biztonsági frissítéseket (iOS 14.8,  iPad OS 14.8, MacOS 11.6, WatchOS 7.6.2), melyek tartalmazzák a javításokat.

A Pegasus kémszoftvert több magyar vállalkozó, valamint újságíró okostelefonján is megtalálták. Legutóbb Páva Zoltánról, az  ellenzéki Ezalenyeg.hu tulajdonosáról derült ki, hogy márciusban a kiberfegyver jelen volt a mobiltelefonján.

Nemes Dániel internetbiztonsági szakértő néhány héttel ezelőtt a Media1 műsorában azt mondta, várható, hogy a sebezhetőséget hamarosan befoltozzák a telefongyártók, azonban szerinte arra is számítani lehet, hogy hamarosan egy újabb sebezhetőségen keresztül ismét támadhatóvá válnak a telefonok. A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

További híreket talál a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre is, hogy minden nap értesüljön híreinkről!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások