fbpx
sms, mobiltelefon

Vizsgálatot indít az sms-díjak kapcsán az NMHH

Azt vizsgálják a hírközlési hatóság szakemberei, hogy szükség van-e szabályozói vagy egyéb beavatkozásra az sms-díjak területén.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelzése alapján Magyarországon a szolgáltatók feltehetően egységes árazási gyakorlatot folytatnak az sms-végződtetés és a tömeges SMS-ek (pl. banki tranzakciókról értesítő üzenetek) terén, ugyanis díjaik mértéke megközelítőleg azonos és nemzetközi összehasonlításban is magas – írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mai, szerdai közleményében annak indokaként, hogy miért indít az NMHH úgynevezett ágazati vizsgálatot.

A vizsgálat eredményei alapján dönti majd el az NMHH, hogy szükség van-e szabályozói vagy egyéb beavatkozásra.

A szolgáltatók közötti sms-ek (rövid szöveges üzenetek) továbbítására az úgynevezett sms-végződtetési díj ellenében kerül sor. Vagyis a fogadó szolgáltató díjazást kér a másik hálózatból érkező üzenet fogadásáért, amit végső soron az előfizető fizet meg.

Az NMHH szerint a GVH jelzésében foglalt ármozgások és egyéb körülmények arra utalhatnak, hogy az sms-végződtetés piacán vagy annak egyes részpiacain a verseny korlátozódhat vagy torzulhat.

Karas Monika NMHH-elnök által indított vizsgálat a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-vel, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-vel, a Telenor Magyarország Zrt.-vel, a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel, a TARR Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és a Netfone Telecom Távközlési és Szolgáltató Kft.-vel szemben indult el.

Ha a hatóság a hírközlési ágazati vizsgálat eredményeképpen arra a következtetésre jutna, hogy a magyarországi sms-végződtetés piacán vagy annak egyes részpiacain beavatkozás szükséges, akkor a hatóság megteszi a szükséges lépéseket a piaci probléma megszüntetése érdekében – írják.

További hírek érhetők el a Media1-en

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások