fbpx
KözigazgatásTudomány (KT) és Institutiones Administrationis (IA)

Új lapok indulnak az NMHH támogatásával

Egy magyar és egy nemzetközi, elsősorban a visegrádi országok szerzőinek munkájából merítő digitális folyóirat is elindult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával.

Mindkét új, a győri Széchenyi István Egyetem kiadásában és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával induló lap a közigazgatásról szóló szakmai párbeszédet tűzte ki céljául. A KözigazgatásTudomány (KT) és az Institutiones Administrationis (IA) című folyóiratok évente kétszer jelennek majd meg, júniusban és novemberben. A két folyóirat főszerkesztője, dr. Lapsánszky András, a hatóság jogi igazgatója.

KözigazgatásTudomány

„Elsődleges célom, hogy virágzó, tartalmas és országos együttműködés keretében teremtsünk meghatározó szakmai fórumot hazánk közigazgatástudománya, közigazgatási jogtudósai, oktatói és jeles szakemberei számára” – írja a főszerkesztői előszóban Lapsánszky.

Valamennyi hazai egyetem jogi kara és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatási elméleti szakembereinek közös munkájából jött létre a KözigazgatásTudomány. A szakterületen mozgó elismert szerzők mellett a folyóirat felvállalt célja, hogy az új, a tudományos közbeszédbe most belépő nemzedéknek is publikációs fórumot biztosítson. Ezért az egyetemi oktatók, szakemberek mellett doktoranduszhallgatók írásait is közlik, ha azok teljesítik a lap által támasztott szigorú követelményeket. Minden megjelenő írást ugyanis kettős-vak szakértői bírálatnak vetnek alá: azaz a téma két elismert kutatója a szerző nevének ismerete nélkül olvassa el megjelenés előtt a közlésre váró szövegeket – írja hétfői közleményében az NMHH.

 Institutiones Administrationis

A lap angol nyelvű társa, az Institutiones Administrationis szélesebb merítésből dolgozik: a folyóirat szerzői a négy visegrádi országból kerülnek ki, azaz a magyar mellett rangos cseh, szlovák és lengyel szerzők tudományos publikációit közlik. Nem a magyar lap angol nyelvű mutációjáról van tehát szó, hanem két rokon, de eltérő tartalmú folyóirat alakult meg egy időben. Az IA főszerkesztője Lapsánszky András mellett Hulkó Gábor, a Széchenyi Egyetem docense. A magyar laphoz hasonló lektorálási elvekkel működő kiadvány a négy ország közigazgatási területen dolgozó tudósainak és szakembereinek teremt egy olyan fórumot, ahol a már virágzó együttműködés eredményei egy nemzetközi felületen, de sajátos, közép-európai nézőpontból jeleníthetik meg a szakterület legújabb eredményeit – olvasható az NMHH közleményében.

Mindkét periodika lektorált, első közlésben megjelenő írásokat tartalmaz. A KözigazgatásTudomány a kozigazgatastudomany.hu, az Institutiones Administrationis pedig az administrativescience.com címen érhető el. Bár a honlapok még fejlesztés alatt állnak, az első szám már mindkét címen olvasható. A weboldalak a novemberi, második számok megjelenéséig nyerik el végleges formájukat. A két folyóirat linkje az NMHH oldaláról közvetlenül is elérhető: nmhh.hu/szakmai-erdekeltek.

Az NMHH azt írja, azért támogatja az új lapokat, mert így akarja a megújuló közigazgatásról szóló tudományos párbeszédet tovább erősíteni.

További hírek érhetők el a Media1-en

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások