fbpx
A Vodafone Digitális díj átadása 2021.07.07-én

Kihirdették a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyerteseit

Közel 120 pályamunka közül összesen 9-et díjaztak: 8-at a három, korunk kihívásaira reflektáló kategória – Digitális Egészségügy, Digitális Oktatás, Bolygónk és Fenntarthatóság – valamelyikében, emellett pedig egy Dolgozói Különdíjat is kiosztottak.

A Vodafone Alapítvány 2018-ben hívta életre digitális innovációs versenyét, a Vodafone Digitális Díjat, azzal a céllal, hogy olyan digitális megoldásokat találjon és jutalmazzon, melyek egy-egy fontos társadalmi kihívásra kínálnak megoldást.

Az idei díjazott projektek között megtalálhatóak egészségügyi monitoring rendszerek, különböző digitális oktatási platformok és applikációk, de vízalatti önműködő robotot, illetve a mezőgazdaság digitalizációját segítő megoldást is díjaztak.

Összesen 120 pályamunka érkezett be 2021-ben – magánszemélyektől, vállalkozásoktól és startupoktól, valamint nonprofit szervezetektől egyaránt. A három meghirdetett kategória közül 2021-ben a Digitális Oktatás bizonyult a legnépszerűbbnek, ezt követték a Digitális Egészségügy, valamint a Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriák.

A Vodafone Digitális Díj
A Vodafone Digitális Díj

Digitális Oktatás kategória díjazottak

A Digitális Oktatás kategóriában olyan pályázatokat várt az alapítvány, amelyek a technológia segítségével könnyebbé és hatékonyabbá teszik az oktatást a diákok, pedagógusok és adott esetben a szülők számára.

1.       helyezett: Redmenta Nonprofit Kft. – Digitális, önmagát javító feladatlap készítő

A Redmenta egy már meglévő webes felület, melynek célja, hogy a pedagógusok digitálisan, személyre szabott feladatlapokat készíthessenek a diákok fejlesztése céljából. Az önmagát javító feladatlappal rengeteg időt spórolnak meg a tanárok, így több lehetőségük nyílik a diákok egyéni képességeinek fejlesztésére.

helyezett: Mongu Applikáció Kft. – Online biztonságra tanító alkalmazás

A Mongu app célja a 9-13 éves korosztály online biztonságra való oktatása. Az alkalmazás egy nagyon aktuális témát feszeget, mindezt úgy, hogy élményközpontú és játékosított anyagokra épül.

helyezett: SignAll Technologies Zrt. – Magyar jelnyelv tanító mobilalkalmazás

A mesterséges intelligencia és képfeldolgozó algoritmusokkal támogatott SignAll jelnyelv tanító alkalmazás már működik az USA-ban és Kanadában, a pályázók célja az app magyar jelnyelven ingyenesen elérhető változatának elkészítése. Mindez itthon is segíthetné a jelnyelv népszerűsítését, az alkalmazásba tett tájékoztató videók pedig a siket kultúra megismertetésében támogatná a felhasználókat.

Digitális Egészségügy kategória díjazottak

A Digitális Egészségügy kategóriában olyan pályamunkákkal lehetett nevezni, melyek a technológia segítségével járulnak hozzá az egészségügyi ellátás hatékonyabbá tételéhez vagy támogatják a digitális eszközök használatának népszerűsítését az egészségügyi szektorban. Ebben a kategóriában két díjat osztottak ki.

helyezett: Entremo Kft. – Távoli Betegmonitorozó rendszer
Az Entremo Kft. által fejlesztett IoT rendszer egy kórházakban használatos távoli betegmonitorozó rendszer, melyet a járványhelyzetben fellépő kórházi nővérhiány problémája hívott életre. A beteg csuklójára helyezett mérőeszköz több paramétert mér, az adatokat pedig a nap 24 órájában továbbítja a személyzethez, ezzel hatékonyabbá téve a nővérek munkáját.

helyezett: Legyőzzük a bénultságot Alapítvány – Bénulást diagnosztizáló, ellenőrző rendszer
A projekt egy stroke előrejelző, monitorozó rendszer, melyet orvosi felhasználásra kifejlesztettek ki. A rendszer kvantitatív adatokat továbbítva, mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel az adatokat és segíti a stroke gyors kezelését, előrejelzését.

Bolygónk és Fenntarthatóság kategória díjazottak

A Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriában olyan digitális innovatív megoldásokat várt a Vodafone Alapítvány, amelyek segítenek megóvni a bolygónkat az utókor számára és környezetünk védelmét szolgáló cselekvésre ösztönzik a társadalom minél nagyobb részét.

helyezett: HydroBot – Vízalatti önműködő robot
A HydroBot vízalatti önműködő robot képes a víztározók, csövek, vezetékek állapotának felmérésére, segítségével ellenőrizni lehet az ivóvíz hálózatot, keresni a repedéseket, tömítetlenségeket, melyek időben történő felfedezésével jelentős vízmennyiség spórolható meg.

helyezett: Smapp Lab Kft. – Digitális gyapottok bagolylepke csapdahálózat
A Smapp Lab Kft. célja, hogy valós idejű lokális megbízható adatokat szolgáltasson a gazdák számára a kártevők elleni védekezés során, hogy ezáltal hatékonyan, optimalizált permetszer kijuttatás mellett vehessék fel a küzdelmet a rovarok ellen, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz.

helyezett: Rakun Kft. – Körforgásos Dobozközösség
A projekt célja, hogy a vendéglátóiparban az étel el- és kiszállításhoz használt eldobható csomagolóanyagok helyett egy, a körforgásos gazdaságnak is megfelelő hulladékmentes ételcsomagolási rendszert honosítson meg. A Rakun dobozok rozsdamentes acélból készülnek és cseppmentes záródást biztosítanak, több százszor újratölthetőek, a vendégek pedig a közösséghez csatlakozó bármelyik vendéglátóhelyen használhatják őket.

A Dolgozói Különdíjat is a Rakun Kft. megoldása nyerte. A Vodafone munkatársai által megszavazott, a fenntarthatóságot is szolgáló projekt illeszkedik a vállalat célkitűzéseihez, ugyanakkor a Vodafone szakmai segítségével még nagyobb sikereket érhet el a jövőben. A különdíjast a Vodafone mentorcsapata fogja felkarolni és fél éven keresztül  segíteni a projekt megvalósításában és továbbfejlesztésében.

A zsűri tagjai voltak:

  • Dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • Dr. Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az Igazgatóság tagja
  • Litkai Gergely, a Dumaszínház tulajdonosa és produkciós vezetője
  • Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője, az Oktogon Ventures partnere
  • Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója
  • Dr. Erdős Sándor, a Vodafone Magyarország Alapítvány Digitális Kórházi Angyala
  • Váczi Dorka, a Vodafone Magyarország Alapítvány Digitális Oktatási Angyala

További hírek a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások