fbpx
Fox News

A Fox News szexuális zaklatás és munkahelyi megtorlás miatt egymillió dolláros büntetést kapott

A vizsgálatot még 2017-ben indították a cég ellen, miután a New York-i Emberi Jogi Bizottság számtalan bejelentést kapott a csatornánál zajló „burjánzó visszaélésekről”.

A 2017 óta működő bizottság történetében ez az eddigi legmagasabb kiszabott büntetés, és összesen négy különálló „szándékos és akaratlan” jogsértési ügyből adódott össze. Mindegyik esetben a maximális, 250.000 dolláros büntetést kapta a cég – írta az AP alapján a 444.

Bizonyítottnak találták, hogy a közeledést elutasító nők később kevesebbet szerepelhettek a képernyőn, rosszabb feladatokat kaptak, az sms-eiket is figyelték, és ellehetetlenítették a jövőjüket a cégnél. A bizottság nem hozta nyilvánosságra, hogy kik voltak érintettek az említett ügyekben, de reményeik szerint a magas büntetés elrettentő erővel hat más vállalatokra is.

A kedden bejelentett egyezség részeként a Fox kötelező zaklatásellenes tréninget tart a New York-i munkatársainak, valamint ideiglenesen elveti azt a gyakorlatot, mely választottbírósági eljárásra kötelezi az aggályos viselkedést bejelentő munkatársait. Emellett egy forródrótot is létre kell hozniuk, ahol névtelenül be lehet jelenteni bármilyen munkahelyi zaklatást vagy megtorlást.

„Ha az emberek meg merik szegni a törvényeket, és diszkriminálnak vagy zaklatnak másokat, akkor szigorú büntetést kell fizetniük”

– mondta Carmelyn Malalis, a New York-i Emberi Jogi Bizottság elnöke.

Malalis reméli, hogy az a rendelkezés, amely előírja, hogy a Fox négy évig ne kösse a vitarendezést választottbírósági eljáráshoz – melyek gyakran a munkáltatóknak kedveznek és titoktartási kötelezettséggel járnak –, a jövőben példát jelent majd a hasonló megállapodások számára.

A Fox az eseteket a korábbi vezetésnek tulajdonította, állításuk szerint a jelenlegi vezérigazgató, Suzanne Scott irányítása óta megváltozott a helyzet, és közölték, hogy továbbra is kiterjedt megelőző intézkedéseket alkalmaznak.

A Fox Newsnak több nagy port kavart zaklatási botránya is volt, melybe többek közt Roger Ailes egykori elnök és Bill O’Reilly kommentátor is belebukott.

További hírek a Media1-en!

Borítókép: stock: Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások