fbpx
Újságos stand Németországban

Európai sajtókiadók szövetsége: Túl lassan terjed az új szerzői jogi irányelvek átültetése

Az európai sajtókiadók szövetsége, a News Media Europe komoly kritikával illette az európai szerzői jogvédelmi irányelv nemzeti jogrendbe való átültetésével kapcsolatos késlekedést.

A határidő június 7-én lejárt és eddig csupán négy tagállam ültette át a jogrendjébe az irányelvet – írja közleményében a News Media Europe. Ezek a késedelmek az európai sajtókiadók szerint a szabad sajtó fenntarthatóságát veszélyeztetik, hiszen ők nagyon várják már egy egyértelmű jogi keretrendszer felállítását, amely alapján ők is kiépíthetik az online tartalmaik licencbe adásához szükséges mechanizmusokat.

„Miközben ketyeg az óra, igen fontos, hogy a tagállamok okos és a megoldásra összpontosító szerzői jogokat vezessenek be. A kiadóknak egy jogi intézményre van szükségük ahhoz, hogy pénzzé tudják tenni a tartalmaik online felhasználását.”

– fogalmazott Wout van Wijk, a News Media Europe igazgatója.

Az Európai Bizottság a múlt héten fogadta el a szerzői jogvédelmi irányelvvel kapcsolatos útmutatásokat, amelyek abban hivatottak segíteni a tagállamoknak, hogy azok továbbadják a kulturális és a kreatív szektornak a rendelkezéseket, melyek alapján díjazást kérhetnek majd a tartalmakat megosztó platformoktól.

A szervezet arra buzdítja a tagállamokat, hogy használják a szerzői jogvédelmi irányelvben rendelkezésre álló információkat a sajtókiadók támogatásához.

Néhány kormány (például Franciaországban és Dániában) már konkrét megoldásokat is kidolgozott az érintettekkel folytatott megbeszélések során a sajtókiadók számára az új szomszédos jogok hatékony érvényesítése érdekében. Az ilyen lehetőségek közé tartoznak az észszerűség határain belül a szerzői jogvédelem alóli kivételek, a kollektív tárgyalások lehetősége, a díjazással kapcsolatos iránymutatás, a tisztességes tárgyalási feltételeket biztosító keretfeltétel-rendszer és a harmadik felek felügyelete.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borítókép: Újságos stand Németországban / Fotó: Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások