fbpx
aNemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. honlapja

Közérdekű adatigényléssel kényszerítették ki a válaszokat a nemzeti újságíróképzés szervezőitől

Utolsó pillanatban tudta a Szabad Európa a Nemzeti Tehetséggondozót (NTGN) az állami pénzből zajló újságíróképzéssel kapcsolatos kérdések megválaszolására rábírni. A válaszok némelyike meglehetősen magyartalan megfogalmazást használ, és sok kétely is felmerül azokat olvasva.

Május közepén a Szabad Európa korábbi írása már bemutatta, hogyan zajlik az állami milliárdokból indult újságíróképzés. Már a cikk elkészítésekor keresték a képzést szervező Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t (NTGN) is, ám sem e-mailes, sem telefonos megkeresésre nem érkezett reakció a Szabad Európához. Próbáltak kapcsolatba lépni az NTGN-t fenntartó Petőfi Irodalmi Múzeummal is, ott illetékesség hiányában hárították el a megkeresést. (Ami azért is érdekes, hiszen később a Mandineren Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója  mégis számonkérte a cikket átvevő médiumokat, hogy ők miért nem keresték meg a PIM-et, és emiatt propagandának nevezte őket.)

A lap a kérdések egy részét elküldte közadatigénylésként az NTGN-nek, ahonnan a szervezet központi címéről küldött, aláírás nélküli e-mailhez csatolt PDF-ben végül érkezett  kinyomtatott majd rossz minőségben beszkennenelt – pecsét és aláírás nélküli – válaszlevél, de a feltett kérdésekre csak részben válaszolt a szervezet.

A tanárok

Arra, hogy kik a képzésben részt vevő tanárok, és ők mennyiért látják el feladatukat, csak a megbízási vagy vállalkozási szerződés alapján részt vállaló szakemberek nevét és díjazását küldte meg, a munkavállalóként dolgozó tanárokét – személyes adataikra való hivatkozással – nem. Az viszont kiderült, hogy a vállalkozóként foglalkoztatott tanárok nettó 10 ezer forintos órabérért vagy havi nettó 270 ezer forintos fizetésért dolgoznak.

A képzési terv

Megpróbálta megismerni a lap az NTGN képzési terveit is, mivel a Szabad Európának nyilatkozó diákok többnyire arról számoltak be, hogy az oktatás feltűnően szervezetlen, és azt állították a hallgatók, hogy még tantervet sem kaptak, a képzés során szó sem volt az előzőleg megígért – és az NTGN által szerződésben is vállalt – egyéni tanrendről, valamint azt állították a diákok, hogy semmilyen elméleti alapoktatásban nem részesültek, nem mondták el, mi az a riport vagy az oknyomozás, nem esett szó újságíróetikáról egyáltalán nem volt szó, a közszolgálatiságról is csak annyi, hogy mi a különbség a kereskedelmi és a közszolgálati média között, de azt egyáltalán nem hangsúlyozták, hogy kiegyensúlyozottnak kellene lenni, vagy minden oldalt bemutatni.

A Szabad Európa azt írja, hogy a bemutatott hiányosságokat nem oszlatta el az NTGN válasza, ugyanis az oktatási programokra vonatkozó kérdéssel az NTGN honlapjára irányították a lap munkatársait, ahol azonban csak rövid, általános leírások vannak a képzésekről, és a további tájékoztatást megtagadták.

„Az egyes programok szakmai tervei a Nemzeti Tehetséggondozó NKft. saját szellemi terméke, szerzői jogaival a Nemzeti Tehetséggondozó NKft. rendelkezik”

– áll az NTGN válaszában. Azt is hozzátették, hogy a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog korlátozható a szellemi tulajdonhoz fűződő jogra tekintettel.

Mennyien végeztek sikerrel?

Az kiderült, hogy a nemzeti újságíróképzésben 152 hallgató kezdte meg tanulmányait, de azt nem árulták el, hányan végzik el sikeresen a képzést, ugyanis egyelőre nem rendelkeznek lezárt tehetséggondozási ciklussal:

„Az NTGN által nyújtott tehetséggondozási program túlnyomó részben a résztvevők gyakorlati edukációjára helyezi a hangsúlyt, azonban a 2020 márciusa óta fennálló pandémiás helyzet miatt a gyakorlati felkészítés nem minden egyes eleme tudott megvalósulni online, nem jelenléti felkészítésre történő átállás miatt, így jelen adatszolgáltatás időpontjában még nem rendelkezünk lezárt tehetséggondozási ciklussal” – fogalmazta meg az újságírókat képző állami kft.

Azt, hogy hányan fejezték be sikeresen a képzést, azért is érdekes, mert a Szabad Európa szerint nem ritka, hogy egy vagy több tanulót kitesznek a csoportból, és ennek oka nem mindig egyértelmű. „Szerintem csak azt akarták megmutatni, hogy tényleg ki lehet kerülni a programból, és így a többiek majd jobban összeszedik magukat” – kommentálta az egyik kirúgást egy, a képzésben bent maradó diák.

Milyen oklevelet ad?

Mivel az anyaggyűjtés során annak sem találták nyomát, hogy milyen szinten van akkreditálva a képzés, és hogy a végzősök milyen bizonyítványt vagy oklevelet kapnak, ezt is megkérdezte a lap az NTGN-től, amire egy eléggé magyartalanul megfogalmazott szöveg érkezett a médiás képzést szervező cégtől:

„Tehetséggondozási programjaink résztvevői számára Igazolás kerül kiállításra, amelyen feltüntetésre kerül a résztvevő neve, a program és a szakirány megnevezése, valamint az óraszám, amelynek keretében a képzést elvégezte. A jövőre vonatkozóan azonban Társaságunk tervezi végbizonyítványok kiállítását, ennek kidolgozása folyamatban van.”

Az ügy előzményei itt olvashatók.

Még több hír található a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások