fbpx
A MÚOSZ tihanyi üdülője

Eladja az újságíró-üdülőt a MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a tihanyi újságíró-üdülő eladásáról szombaton több órás, internetes videókonferencia során lebonyolított küldöttgyűlésen döntött.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A MÚOSZ már 2018 óta visszatérően foglalkozott a tihanyi üdülőjének lehetséges eladásával, arra hivatkozva, hogy az újságíró-üdülő működtetése túlságosan súlyos pénzügyi terheket rótt a szervezetre.

A mostani, szombaton megtartott küldöttgyűlésen végül megszavazott eladást megelőzően Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke levélben jelezte a tagságnak, hogy a tihanyi üdülő fenntartása az ingatlan adottságai, illetve a korábbi ciklusokban elmaradt állagmegóvó beruházások, az egyre fokozódó ráfordítási kényszer miatt gazdaságosan nem fenntartható, és az eladásról szóló döntés nem elodázható.

A MÚOSZ korábban megpróbálkozott azzal is, hogy megnyitotta az üdülőt külső vendégek előtt is (interneten keresztül bárki foglalhatott szobát), de ettől sem vált pénzügyileg fenntarthatóvá a létesítmény gazdálkodása. Hargitai tájékoztatása szerint az üdülő, ha nyitva van, akkor annak éves költsége amortizációval együtt minimálisan 23 millió forint, de még zárva tartott állapotában is évente 5 millió forint a rezsije, és ehhez jön még mintegy 11 millió forint éves amortizáció. Bevételt akkor termel, ha nyitva van, ebben az esetben a gazdaságos fenntartásához évi 23 millió forintnál több bevételt kell hoznia – ennyit azonban soha, még a legsikeresebb, 2018-as évben sem hozott. Vagyis az üdülő folyamatosan veszteséget termel a MÚOSZ számára.

Hargitai megemlítette, hogy a MÚOSZ a koronavírus járvány miatt elvesztette 2020-ban budapesti székházában a bérlőinek mintegy felét, és a budapesti irodapiac kilátásai alapján a következő években nem lesz lehetőség ezeknek az irodaterületeknek az újbóli kiadására, ami önmagában éves léptékben 12 millió forinttal csökkenti a MÚOSZ bevételeit – emiatt az is komoly erőfeszítésekbe fog kerülni, hogy a székház ne váljon veszteségforrássá.

Bár tavaly sok év után először jelentősen, több mint 200 fővel nőtt a MÚOSZ taglétszáma, a tagdíjbevétel ugyanakkor az állásvesztések sokasága miatt alig emelkedett. A MÚOSZ idén szinte kizárólag a tagdíjakból gazdálkodhat, úgy, hogy még nem tudni, milyen hatással lesz a tagdíjfizetésre a sajtót is rosszul érintő válság. Hargitai jelezte, 2017-ben 26 millió forint hiánnyal vette át a szervezet irányítását a mostani elnökség, de sikerült megteremteni az egyensúlyt azóta, így nincs a MÚOSZ-nak nincs hitele, adó- vagy számlatartozása. Az egyensúly ugyanakkor csak jelentős áldozatok árán tartható fenn – vélekedett az elnök. Hargitai szerint ha tovább kellene fizetni a tihanyi üdülő veszteségeit, akkor a válság egyéb hatásaival együtt a MÚOSZ az idei év közepére fizetésképtelenné válhatott volna, és eladósodna.

Az elnökség egyébként a 2019 végén a küldöttektől kapott meghatalmazás alapján korábban már több ajánlatot is kapott a tihanyi ingatlanjára. Jelenleg három érvényes ajánlattal rendelkezik a MÚOSZ, a legmagasabb 900 millió, a következő 885 millió, a harmadik 870 millió forintról szól. A küldöttgyűlés most úgy határozott szombaton, hogy a legmagasabb ajánlatot tevő ajánlatot fogadja el első helyen, és ha netán a 900 milliós ajánlattevő visszalépne, akkor következik a 885 milliós, majd ha netán ő sem fizetne, akkor a harmadik helyezett következik.

A vitát az váltotta ki, hogy többen ragaszkodtak volna a tihanyi üdülő megtartásához. Voltak, akik az értékesítés módját szerették volna megváltoztatni, mások másfajta hasznosítást szorgalmaztak, de a többség végül a több órás vita végén megszavazta a határozatot.

Borító: A MÚOSZ eladásra váró tihanyi üdülője. Fotó: muosz.hu
Szóljon hozzá!