fbpx
A Seherezádé című sorozat főszereplői

10 éve indult idehaza a Seherezádé, a török sorozatbumm berobbantója

A modernkori Ezeregyéjszaka meséi egy csapásra meghódították a nézőket.

Újságírók évek óta kutatják, miért váltak világszerte népszerűvé a török sorozatok és minek köszönhetően szorították ki a televíziós palettáról a sokáig egyeduralkodó latin-amerikai telenovellákat. A török sorozatgyártás ugyanis nem rendelkezik régre nyúló hagyományokkal, mégis közel egymilliárd nézője van világszerte.

Közel ötvenéves történetének fele úgy telt el, hogy Törökországon kívül sehol sem ismerték igazán ezeket a produkciókat, ám a török kereskedelmi csatornák létrejöttével minden megváltozott és kezdetét vette tehát a futószalagszerű sorozatgyártás.

A Seherezádé című sorozat főszereplői
A Seherezádé című sorozat főszereplői. Fotó: Star TV

A modernkori Ezeregyéjszaka meséi

Az első igazán nagy és nemzetközi sikert egy romantikus dráma aratta. A 2006-ban indult és három évadot megélt Seherezádé az egzotikus történetgyűjtemény, Az Ezeregyéjszaka meséinek mondakörét vette alapul. Erre húzott fel egy mai korba helyezett tragikus történetet. A Seherezádé fokozatosan egyre több európai országban jelent meg a tévéképernyőn és elért Magyarországra is.

A sorozatot 2011. április 14-én, azaz éppen ma tíz éve mutatta be a TV2, pár nappal azután, hogy az RTL Klub elhozta a magyar képernyőkre az első török szériát, az Ezel – Bosszú mindhaláligot. Habár az RTL Klub sorozatának megvolt az előnye, a Seherezádé mégis napok alatt legyőzte vetélytársát a nézettségi versenyben. Rövid időn belül már naponta egymillióan követték délutánonként a TV2-s szériát, szemben az Ezel 400 ezres eredményeivel.

Bergüzar Korel török színésznő
Bergüzar Korel török színésznő. Fotó: TV2 Sajtószoba

Siker és férj

Sokak számára az első meghatározó török sorozatos élmény a Seherezádéhoz és a főszereplőket alakító színészekhez kötődik. Nem mindennapi párosról van szó, a címszereplőt alakító színésznő, Bergüzar Korel ugyanis nem csak a nemzetközi ismertséget köszönheti Seherezádé figurájának, hanem a férjét is.

A forgatások során ismerte meg Halit Ergencet, a gonosz főhőst játszó színészt, akivel a széria befejeztével össze is kötötték az életüket. Ergenc neve sokak számára csenghet ismerősen, ő alakította az RTL Klubon 2013 és 2018 között vetített török történelmi dráma, a Szulejmán főhősét.

Halit Ergenc a Szulejmán főszereplője
Halit Ergenc a Szulejmán főszereplője. Fotó: IMDb

Miközben az Ezel volt az első török produkció itthon, mégis a Seherezádénak köszönhető a hazai török sorozatbumm, hogy mára ilyen sokan rajonganak ezekért a szériákért. Nem mellesleg a Seherezádé óta dominálják a TV2 késő délutáni műsorsávjait a török drámák, ugyanis 2011 óta a Tények előtt szinte kivétel nélkül minden esetben török produkció került sugárzásra.

Az elmúlt tíz évben közel ötven török sorozatot mutattak be Magyarországon, ám a műfaj nem maradt a televízió szabta keretek között, a Netflix ugyanis hét török szériához, köztük több saját gyártásához is elérhetővé tette magyar feliratot.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére és RSS hírfolyamára, valamint Facebook-oldalára, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról!

Borító: A Seherezádé című sorozat főszereplői. Fotó: Hürriyet
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások