fbpx
telefon polírozás

Valóban polírozhatók az Apple termékek? (x)

A válasz, a neten „közszájon” forgó módszerek ellenére, röviden és velősen: nem. Persze bárminek nekimehetünk polírpasztával, cerium-oxid spray-vel, sőt, a házi módszereket is igénybe vehetjük, éppen csak az eredményük lesz több mit kétséges. A kérdés tehát nem az, hogy polírozhatók-e az Apple termékek, hanem az, hogy miért nem azok!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Nézzük hát, mit gondol a polírozásról a gyártó.

Az Apple szilárd álláspontja: ne polírozzunk!

Az Apple több oldalt szentelt annak, hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan kell tisztán tartani az általa gyártott termékeket. Legyen szó a legújabb iPhone-ról, MacBookról, iPad-ról, AirPod-ról, EarPod-ról, Apple Watch-ról, az álláspont a termékskála minden egyes eleménél ugyanaz: Nem szabad polírozni!

Visszatérő formula ezeken az oldalakon az Apple intelme:

„Ne használjon ablaktisztítót, háztartási tisztítószert, sűrített levegőt, aeroszolt, oldószert, alkoholt, ammóniát, súrolószert vagy hidrogén-peroxidot tartalmazó tisztítószert a tisztításához.”

Röviden a polírozásról

Sokan nincsenek tudatában annak, hogy a polírozás egy anyag/rétegleválasztó folyamat, ami általában hő hatására következik be. A célja a karcok és felületi sérülések eltávolítása, amire általában polírpasztát – is – használnak. Ez a paszta azonban apró szemcsékből áll, így bármennyire is finom állagú, azért súrolószer.

Egy autó karosszériájának polírozása viszont messze nem lehet egyenértékű egy okostelefon, okosóra, tablet, vagy laptop burkolatának vagy kijelzőjének polírozásával.

 • Az Apple termékek, ahogy a legtöbb újgenerációs okoseszköz, különböző felületkezelésen esik át.
 • Ez lehet egy ujjlenyomat és zsírtaszító bevonat, antibakteriális réteg, tükröződésmentesítő réteg, stb..
 • Polírozással ezeket a réteget eltávolítjuk, szabad utat engedünk a szennyeződéseknek, vagy akár egy fémtok esetében az oxidációs folyamatoknak.
 • A polírozással tehát többet ártunk, mint használunk.

Mi történik, ha polírozzuk egy MacBook kijelzőjét?

Tönkremegy. Igen, ezen nincs mit szépíteni.

A MacBook kijelzője tükröződésmentesítő réteggel van bevonva. Nem kell különösebben magyarázni, a kifejezés magáért beszél. Igen ám, de ez a réteg a használat során idővel elkopik, kialakul az úgynevezett staingate jelenség. Foltos, karcos, rettentően csúnya látvány fogadja a laptop tulajdonosát, minden alkalommal, amikor felhajtja a kijelzőt. Főként a kamera környékén, a kijelző szélén és középtáj jelentkezik ez a probléma, amit gyakran a kijelző deformálódása is okozhat. Az eldeformálódott kijelző ugyanis összecsukott állapotában hozzáér a billentyűzethez, és a billentyűzeten megtapadt apró porszemcsék kikezdik a tükröződésmentesítő réteget.

Az már csak olaj a tűzre, ha:

 • A közösségi oldalak megmondóembereitől kapott jótanácsot megfogadva polírpasztával, spray-vel, egyéb sufnituning módszerrel például sütőporral, vagy fogkrémmel próbálkozunk.
  A nem megfelelő tisztítóeszközök használatával is csak rontunk a helyzeten és felgyorsítjuk a károsodás folyamatát.
 • Nem is kell feltétlenül szemcsés súrolószert használni, elég, ha mikroszálas törlőkendő helyett szimpla konyharuhával, ne adjisten papirzsebkendővel, papírtörülközővel töröljük át a kijelzőt.
 • Horribile dictu munka közben a billentyűzet felett eszünk, és a zsíros szennyeződést, morzsát mosószeres-vizes konyhai törlőkendővel, sőt, közvetlenül a kijelzőre és billentyűzetre spriccelt ablaktisztító folyadékkal (!!!) távolítjuk el. (Ha egyáltalán eltávolítjuk!)
 • Túl azon, hogy a folyadék beszivárog a billentyűzeten át a gép belsejébe, a zsíroldó hatású, felületaktív anyag maradványai idővel szintén kikezdik a tükröződésmentesítő réteget.
  A korrekt tisztítás helyett végzett általános jellegű „maszatolással”, majd a foltok, karcok eltávolítása végett alkalmazott polírozással mi magunk idézzük elő a kijelző – és úgy általában az egész számítógép – fizikai károsodását.

Mi történik, ha polírozzuk egy iPhone kijelzőjét, burkolatát?

Ugyancsak tönkremegy. Az iPhone kijelzők általában edzett üvegből készülnek, a hátlapok pedig nagyszilárdságú fémötvözetekből. Alapvetően tökéletesen ellenállnak a hétköznapi használattal járó sérüléseknek, de szem előtt tartva, hogy a tesztek laborkörülmények között történnek, minimum az almás logó tönkremegy, ha nekiállunk polírozni.

Hogyan óvjuk hát az Apple termékeket?

A gyártó – és számos egyéb erre szakosodott cég – kifejezetten abból a célból tervez és gyárt különböző kiegészítőket és tartozékokat, többek között tokok, kijelző- és kameravédő üvegeket és fóliákat, hogy az időjárás, a mindennapi és akár az extrém használat során felmerülő kockázatok ellen sikeresen védhessük meg az eszközeinket.

Nyilvánvaló, hogy a vízálló tok szerepe nem az ütésvédelem, ahogy akár egy kiemelt sarokvédelemmel ellátott kinyitható tokkal sem visszük a telefont motorcsónakozni. A funkcionális tokok lényegében lehetőséget teremtenek arra, hogy nemcsak stílusos, de biztonságos körülményeket teremthessünk eszközeink számára bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben.

Nemcsak a telefon, tablet, vagy a laptop, de az okosóra sőt, még a fülhallgató, fejhallgató számára is van megoldás. Csupán rajtunk múlik, hogy élünk-e ezekkel a lehetőségekkel, vagy kifizetjük a kijelzőcsere és a szerviz, esetleg egy új készülék árát.

(x)

Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette!

 

Szóljon hozzá!