fbpx
boksz, box, box ruha, sportruházat

A box mozgásanyagának megfelelő ruházat ismérvei (x)

A boksz, vagy más néven az ökölvívás manapság már nem csak a hollywoodi filmkészítőket ihleti meg, mint a legújabb sikersztori alapvető mozzanata, de számos fiatal kezd bele ezen sportág űzésébe.

Mindez nem csak a sport jelentette izgalom és küzdelem hatásaként alakul ki a személyben, elsődleges célja lehet az ellenfél legyőzése mellett az önmagával szemben felállított gátak lebontása is. Minderre képes, amennyiben komolyan veszi a küzdősport ezen ágazatát és elköteleződik mellette.

A box is egy olyan sportág, amely nem igényel sok eszközt, de arra, ami szükséges, kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani. A box- és zsákolókesztyű mellett lényeges elem a megfelelő cipő és boxruházat egyaránt.

A box alapvető tudnivalói

Az ökölvívás mondhatni a legrégebbi olimpiai küzdősportok egyike, ami napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend és számos országban hatalmas kultusszal rendelkezik. A sportág célja, hogy jól bevitt ütések segítségével a sportoló képes legyen legyőzni ellenfelét vagy annyira legyengítse azt, hogy feladja a játszmát.

Mivel egy viszonylag veszélyes sportágról van szó, így mindenképpen egy szakavatott játékvezető közreműködésével és felügyelete alatt zajlik a mérkőzés. A menetek 1-3 percesek szoktak lenni, azonban ez is kifejezetten megerőltető, hiszen rengeteget mozognak a játékosok – legyen szó védekezésről vagy éppen támadásról.

Abban az esetben, ha a játékvezető folytatásra alkalmatlannak ítéli az egyik felet, mivel olyan súlyos ütést kapott, hogy nem képes folytatni a mérkőzést, akkor az eredmény eldőlt.

Szintén eldöntöttnek minősül a végeredmény, ha szabálysértésre kerül sor és kizárják a versenyzőt, ha valaki bedobja a törölközőt a sérülések súlyossága vagy a játék kilátástalansága miatt.

Abban az esetben, ha ezek a szituációk nem alakulnak ki és nem születik KO, akkor a bírák pontlapjai alapján születik meg a győztes és a vesztes. Azonos pontszám esetén esély van döntetlenre is.

A box megfelelő ruházata

Annak érdekében, hogy a sportág mozgásanyaga könnyen gyakorolható legyen megfelelő ruházatra van szükséged, amely nem akadályoz a mozgásban és amely nem balesetveszélyes saját és társad szempontjából. A sportág űzéséhez a sportolók megfelelő kesztyűt, trikót, rövidnadrágot és könnyű félmagas vagy magas szárú cipőt viselnek.

A ruházat anyaga legtöbb esetben 100% műszál, így a tisztításának kifejezetten nagy figyelmet kell szentelni. Alacsony hőfokon mosható, ami maximum 30 vagy 40 Celsius-fokos vizet jelent. Kizárólag finom mosószerrel szükséges tisztítani és tilos szárítógépbe helyezni, mindemellett pedig kifordítva mosható és vasalható, szintén alacsony hőfokon.

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások