fbpx
ital

Hasznos tudnivalók az égetett, párolt és főzött szeszes italok érleléséről (x)

Milyen szerepet játszik maga az érlelés, amikor a minőségi szeszes italok elkészítéséről beszélünk? Milyen hatása lehet az érlelésnek egy-egy gyümölcspárlat, borpárlat vagy mondjuk gabonapárlat minőségére nézve?

Ezeket a kérdéseket vesszük majd végig, rávilágítva az érlelés hozzáadott értékére annak kapcsán, hogy a poharunkba lehetőség szerint kifogástalan nívót képviselő italkülönlegességek kerüljenek.

Milyen célt szolgál egyáltalán az érlelés a szeszes italok készítésének folyamatában?

Az érlelés procedúráját egyetlen szóban leginkább úgy tudnánk megfogalmazni, mint egyfajta pihentetés. A legtöbb szeszes italnak ugyanis annak ellenére is szüksége lehet erre az eljárásra, hogy egyébként a lepárlást követően bátran fogyaszthatók.

A pihentetés, vagyis az érlelés viszont egyfajta letisztulást, a karakterisztika kidomborodását eredményezheti. Persze italonként változhatnak annak a részletei, hogy az érlelés eredményeként milyen tulajdonságok válhatnak erőteljesebbé.

Persze nem feltétlenül kell ezzel kapcsolatban több évtizedes távlatokban gondolkodni. Az érlelés ugyanis akár sokkal rövidebb időtávban is járhat együtt kifogástalan minőségű végeredménnyel.

Az egyes szeszesital-típusok érlelésének sajátosságai

Talán a gyümölcspárlatoknál a legegyszerűbb a képlet, hiszen itt sokszor nincs is szükség magára az érlelésre. Talán az ágyaspálinkáknál figyelhető csak meg ennek az ellentéte. Nem úgy a gabonapárlatoknál, ahol az érlelésnek bizony komoly súlya van a produktum megítélésében.

Elég csak megemlíteni a whiskykészítés kapcsán finomra csiszolt érlelési módokat és technikákat, amelyeknek a keretei között maga az ital rengeteg jegyet vesz át az érleléshez használt hordóból. Talán a rumok esetében figyelhető meg pluszban az érlelés markáns szerepe, holott pusztán a lepárlással is készíthető minőségi rum.

Az érlelés módja, menete, praktikája, eszközigénye és hosszúsága tehát rengeteg változót tartogat. Viszont az eltérő és kifinomult megoldások haszonélvezői egyértelműen mi lehetünk fogyasztóként.

Ma már az érlelés egy ital eladhatóságát is komoly mértékben képes befolyásolni

A nagy szeszesital-manufaktúrák bizony kifinomult érzékekkel figyelték meg az érlelés fogalmában rejlő marketingpotenciált. Ennek szellemében ma már nem nehéz találkozni ugyanannak a szeszes italnak az egymástól eltérően érlelt változataival.

Persze félreértés ne essék, ez nemcsak marketingduma. Saját magunk is tapasztalhatjuk, hogy a hagyományosan megszokott és népszerű whisky sokéves érlelésű változata gyakorlatilag olyan, mintha egy teljesen más italt fogyasztanánk.

Úgyhogy csakis bátorítani tudjuk a kedves olvasót a több éven át érlelt szeszes italok gyakori kóstolására. Ezzel ugyanis sokszor nem akármilyen élményekkel és tapasztalásokkal gazdagodhatunk.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások