fbpx
Az RTL Magyarország székházának egyik felirata

Megbírságolta az RTL Klubot a Médiatanács

Az NMHH Médiatanács ülésén eldőlt az is, kiknek ad pénzügyi támogatást a testület műsorgyártásra és folytatódott néhány vidéki rádiós frekvencia pályáztatása.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti, legutóbbi ülésén azért szabott ki az RTL Klub médiaszolgáltatójára 1,55 millió forint összegű bírságot, mert az Életmódkalauz című műsorban egy vizsgált júniusi adásában a szolgáltató a támogatói üzenetben egy szemhéjspray kapcsán olyan részletes információkat tett közzé, amely burkolt reklámnak minősült.

Az NMHH Médiatanács szerint a műsor gyártója nem jelezte a nézőknek, hogy a népszerűsítés kereskedelmi célt szolgált. Ezen felül a szemhéjspray, valamint a műsort támogató másik – gyurmagyártó – cég termékének tüzetes bemutatása a grémium szerint jogellenes módon vásárlásra sarkallhatta a nézőket – olvasható a testület a Media1-hez eljuttatott közleményében.

A Médiatanács közölte: a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Folytatódott a zalai és a győri rádiós pályázati eljárás

A Médiatanács e heti ülésén az RTL-re kiszabott bírság mellett elvégezte a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi és a Győr 96,4 MHz körzeti vételkörzetű frekvenciák közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát: előbbinél nyilvántartásba vette az egyedüli pályázót, a Mária Rádió Frekvencia Kft.-t, utóbbinál pedig hiánypótlásra szólította fel a szintén egyedül pályázó Katolikus Rádió Zrt.-t.

rádióhallgató
fotó: Unsplash

Ezek a tévécsatornák kapnak támogatást

A testület nyerteseket hirdetett a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat harmadik fordulójában. 25 televízió 26 pályázata összesen 122,4 millió forint támogatást kap. A Baranya Televízió, a Komló és Térsége Televízió, a Régió Tv Esztergom, a Kiskőrös Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a Soltvadkerti TV, a gödöllői Régió Plusz TV, a miskolci Irány TV, a Városi Televízió Kistelek és a fővárosi TV10 közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

Hírműsorokat a TV Budakalász, a Debrecen Televízió, a Nyíregyházi Városi Televízió, a Kecskeméti Televízió, a Veszprém TV, a Gyula TV, a Tolnatáj Televízió, valamint a budapesti Hegyvidék Televízió gyárthat. Kulturális magazinműsorokat készíthet a TV Szentendre, a Halas TV, a Pécs TV, a Szarvasi Televízió, a Gyula TV, a Gyöngyösi Városi Televízió, a Szolnok TV és a budapesti Apostol TV.

A Médiatanács ülésének jegyzőkönyveit – csökkentve a transzparenciát – egy ideje csak később teszik fel a honlapra, ezért nem garantálható, hogy az ülésen nem születettek más, esetleg az említetteknél fontosabb döntések is, melyeket az NMHH nem emelt be a sajtónak adott összefoglalójába, mint ahogyan erre a múltban számos alkalommal volt is példa.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Az RTL Klub székházának egyik felirata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások