fbpx
News Corporation logó

Vizsgálat indul Rupert Murdoch médiabirodalma, a News Corporation ellen

A szenátusi vizsgálat során a média sokszínűségének, függetlenségének és megbízhatóságának a helyzetét vizsgálják Ausztráliában.

A News Corporation ellen a volt munkáspáti kormányfő, Kevin Rudd indított petíciót, melyet a múlt hétig már több mint félmillió ausztrál írt alá, azt követelve, hogy bizottság vizsgálja meg az ausztrál sajtó sokszínűségét.

A konzervatív politikai nézeteteket valló Rupert Murdoch cége uralja az ausztrál lappiac 70 százalékát, Queensland államban minden napilap az ő tulajdonában van. A médiamágnás a sajtótermékeiben is kötelező értékrenddé teszi a konzervativizmust, így ezek a lapok nyíltan szolgálják a kormányzó párt érdekeit, illetve egyéb ügyeket, például a klímaváltozás tagadását – írja a 444.

Rudd a dpa hírügynökséget idéző MTI szerint „a demokrácia rákos daganatának” nevezte Murdoch médiabirodalmát, és arról beszélt, hogy az államnak vizsgálatot kellene indítania az ausztráliai médiamonopólium okozta jogsértések ügyében, és ajánlásokat kellene tennie arra vonatkozóan, hogyan lehetne diverzifikálni a médiumok tulajdonosi hátterét.

Sarah Hanson-Young, a kezdeményezést benyújtó zöld párti szenátor azt is hozzátette, hogy a vizsgálatnak ki kell terjednie a News Corp és a kormány közti „meghitt kapcsolatra” is.

A szenátus jóváhagyta a népi kezdeményezést, a kormány nem emelt kifogást ellene, a szenátus pedig jóváhagyta a vizsgálat megindítását.

Ha nem akar lemaradni a média világának legfrissebb híreiről, iratkozzon fel a Media1 RSS csatornájára és Facebook-oldalára.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások