fbpx
Nemzeti Filmintézet

Történelmi dokumentumfilmek érkeznek az NFI támogatásával

Összesen tizenkét produkció kapott támogatást a Nemzeti Filmintézettől. Ezeket tévében és streaming szolgáltatásban is bemutatják majd. Dokumentumfilmet forgatnak többek között Bethlen István életéről, a Kádár-rezsimről és Czibor Zoltánról, az Aranycsapat focistájáról.

Az NFI honlapján jelent meg a bejelentés, amelyből kiderül, hogy a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága legutóbbi pályázatán tizenkét történelmi dokumentumfilm nyert támogatást.

A támogatásokat a következő filmtervek nyerték el:

 • Onódy, a hatvanas évek császára
  Pályázó: Tivolifilm Kft. Rendező: Almási Tamás
  A film bemutatja Onódy Lajos életét, a 60-as évek szocializmust építő Magyarországának meghatározó alakját, aki felismerte, hogy céljai eléréséhez politikai kapcsolatokat is ki kell építenie.
 • Vörös narkó
  Pályázó: X-Trame Studio Kft. Rendező: Jamrik Levente
  A film a Kádár-rezsim Nyugat-Európába és az USA-ba irányuló titkos, állami drogkereskedelmét mutatja be, a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében.
 • Orcátlan dolgok
  Pályázó: Dunatáj Alapítvány Rendező: Gulyás Gyula
  A film historikus szembesítés a velünk élő történelemmel.
 • Bethlen István
  Pályázó: FILM-ART Stúdió Kft. Rendező: Pajer Róbert
  A film Betlen István életét és politikai tevékenységét, illetve azon keresztül az ország két világháború közti történelmét mutatja be.
 • Mindhalálig
  Pályázó: Krea-Tv Kft. Rendező: Mózes Gergely
  Baránszky Tibor katolikus pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos története az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.
 • Kegyelem hadművelet
  Pályázó: Art Vision Stúdió Kft. Rendező: Király Attila
  Fedőakció Szuezért, avagy az ’56-os forradalom merőben új arca, egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből.
 • Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére
  Pályázó: Phoenix MIT Egyesület. Rendező: Lavro Ferenc
  Az 1942-es hideg napok és 1944-es partizánterror illetve a délvidéki hadjárat hiteles és eddigi legpontosabb dokumentumfilmes feldolgozása – soha korábban nem látott archív felvételeken keresztül.
 • Megörökölt gyalázat
  Pályázó: Becsengetünk Produkció Kft. Rendező: Kiss Sándor, Skrabski Fruzsina
  Az Elhallgatott gyalázat című film folytatása. A szovjet katonák erőszakosságának egyik áldozatának további életét követjük nyomon.
 • A „bereki ember”
  Pályázó: Szupermodern Stúdió Kft. Rendező: Bertha Lívia
  Szeretni csak azt tudjuk, amit ismerünk. Fekete István nélkül kevésbé szerethetnénk a hazánkat: embereit, flóráját, faunáját, rég- és közelmúltját. Méltatlan irodalmi mellőzöttsége dacára ezt adta ő.
 • Czibor, a Rongylábú
  Pályázó: Film Positive Productions Kft. Rendező: Koltay Gábor
  Czibor Zoltán az Aranycsapat világhírű futballistája, pályafutásának tündöklése és életének drámája a XX. század történelmének szorításában.
 • „A maga természete szerint és szabadon”
  Pályázó: SALT Communications Kft. Rendező: Szebeni Zsuzsa
  Szilvássy Carola a két háború közti Kolozsvár személyisége, írók, költők múzsája. Bátorsága, áldozatkészsége, ízlése kiemeli kortársai közül. Élete mégsem kerülhetett történelemkönyvekbe.
 • A magyarság keleti őrszeme” (Az utolsó székely berukkolás)
  Pályázó: Aster Film Bt. Rendező: Pataky Csaba
  A székelység történelmi sajátossága és szabadságának jogforrása, a katonai hivatása volt. A berukkolás a fiatalok férfivá válásának pillanata lett. Filmünk a 900 éves hagyomány legutolsó aktusára épül.

„Temérdek feldolgozatlan témánk van szinte minden korszakból, amelyeknek nemcsak a direkt történelmi vonatkozásai érdekesek, hanem a befolyásuk az egyéni sorsokra, a családok életére. A történelmi dokumentumfilmek éppen abban segíthetnek, hogy jobban megismerjük közös történeteinket.”

– nyilatkozta Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI Igazgatóságának elnöke a pályázatok kapcsán.

Az NFI támogatásával egyébként jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció, 24 ismeretterjesztő alkotás, 8 kisjátékfilm 10 tévéfilm készül, valamint 19 sorozattervet fejlesztenek az alkotók.

Nemrég írtuk meg, az NFI sok pályázat esetében hirdetett eredményt tévéfilm- és sorozattervek támogatása kapcsán. A közelmúltban pedig az is kiderült, hogy az intézet jelentős összegű adománnyal segíti a Bayer Zsolt által rendezett Orbán Balázs nyomában című tévéfilmet.

A mostani legújabb pályázati győztesekről itt olvasható bővebb információ.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások