fbpx
Arturo Alba Medina

Agyonlőttek egy bűnügyekről tudósító televíziós újságírót Mexikóban

Holttestét csütörtökön találták meg, legalább két támadóról tudni. 

Az MTI híre szerint agyonlőttek egy televíziós újságírót Mexikóban, az Egyesült Államokkal közös határ mellett fekvő Ciudad Juárez városában.

A mexikói ügyészség szerint Arturo Alba Medina holttestét csütörtökön találták meg, és legalább két támadóról tudni. Medina egyebek közt a Mexikóban és az Egyesült Államok délnyugati részén is sugárzó Multimedios Television műsorszóró társaság munkatársa volt, és több riportot készített a bűnözésről és az erőszakról is.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezet elítélte a gyilkosságot, és azonnali, átlátható vizsgálat lefolytatására szólította fel az ország hatóságait. Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa a sajtóban dolgozók számára. Idén legalább hét újságírót öltek meg az országban, és a CPJ szerint az áldozatok közt legalább négyet a munkájuk miatt.

A helyzet a legrosszabb Chihuahua államban, ahol Ciudad Juárez is található: a La Verdad de Juarez című újság szerint az elmúlt 20 évben hat újságírót öltek meg itt. Az esetek nagy része felderítetlen maradt, a megoldottakkal kapcsolatban pedig sokan úgy vélik, a hatóságok csak a bérgyilkosokat találták meg, a valódi elkövetők homályban maradtak.

Szeptemberben Julio Valdivia újságírót gyilkolták meg, brutálisan megcsonkítva. Ahogyan korábban megírtuk, a drogkartelleket leleplező mexikói oknyomozó újságíró, Anabel Hernández kapta meg tavaly a Deutsche Welle rangos díját, a nemzetközi szólásszabadság díjat (Freedom of Speech Award), ő az első nő, aki átvehette az elismerést.

Kép: Arturo Alba Medina/Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások