Arturo Alba Medina

Agyonlőttek egy bűnügyekről tudósító televíziós újságírót Mexikóban

Holttestét csütörtökön találták meg, legalább két támadóról tudni. 
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az MTI híre szerint agyonlőttek egy televíziós újságírót Mexikóban, az Egyesült Államokkal közös határ mellett fekvő Ciudad Juárez városában.

A mexikói ügyészség szerint Arturo Alba Medina holttestét csütörtökön találták meg, és legalább két támadóról tudni. Medina egyebek közt a Mexikóban és az Egyesült Államok délnyugati részén is sugárzó Multimedios Television műsorszóró társaság munkatársa volt, és több riportot készített a bűnözésről és az erőszakról is.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezet elítélte a gyilkosságot, és azonnali, átlátható vizsgálat lefolytatására szólította fel az ország hatóságait. Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa a sajtóban dolgozók számára. Idén legalább hét újságírót öltek meg az országban, és a CPJ szerint az áldozatok közt legalább négyet a munkájuk miatt.

A helyzet a legrosszabb Chihuahua államban, ahol Ciudad Juárez is található: a La Verdad de Juarez című újság szerint az elmúlt 20 évben hat újságírót öltek meg itt. Az esetek nagy része felderítetlen maradt, a megoldottakkal kapcsolatban pedig sokan úgy vélik, a hatóságok csak a bérgyilkosokat találták meg, a valódi elkövetők homályban maradtak.

Szeptemberben Julio Valdivia újságírót gyilkolták meg, brutálisan megcsonkítva. Ahogyan korábban megírtuk, a drogkartelleket leleplező mexikói oknyomozó újságíró, Anabel Hernández kapta meg tavaly a Deutsche Welle rangos díját, a nemzetközi szólásszabadság díjat (Freedom of Speech Award), ő az első nő, aki átvehette az elismerést.

Kép: Arturo Alba Medina/Facebook
Szóljon hozzá!