fbpx
Az „1956 – történelem röplapokon" című online kiállítás.

Az 1956-os forradalom röplapjaiból és plakátjaiból nyitott online kiállítást az Országos Széchényi Könyvtár

A mindenki számára ingyenesen elérhető „1956 – történelem röplapokon” felületén mintegy másfél ezer 1956-ból származó röplap és szöveges plakát között böngészhetnek az érdeklődők.

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) újabb ingyenes digitális tartalomszolgáltatással jelentkezik „1956 – történelem röplapokon” címmel.

A nemrég megnyitott online kiállítás már elérhető, és bárki szabadon kutakodhat a különleges, történelmi jelentőségű röplapok és szöveges plakátok között. A dokumentumok mindegyikére igaz, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc során, illetve az azt követő hónapokban keletkezetek.

Az archívumban megtalálható legkorábbra becsült darab október 22-én készült. A többi irat a forradalom és szabadságharc október 23-tól november 4-ig tartó időszakából származik, míg a későbbi dokumentumokat részben az ellenállás, részben a megtorlás miatt adták ki.

A forradalom első két napjából csupán röplapok maradtak vissza, mivel a szöveges plakátokhoz elengedhetetlenek voltak a jól felszerelt, korszerű nyomdák, amelyek csak október 25. után álltak a szabadságharcot vívó emberek rendelkezésére.

Egy dokumentum az „1956 – történelem röplapokon" című online kiállításból
Egy dokumentum az „1956 – történelem röplapokon” című online kiállításból. Fotó: Országos Széchényi Könyvtár

Érdekesség, hogy nem csak a fővárosban lezajlott történésekről tudhatunk meg többet a dokumentumok segítségével, hanem a vidéki városokról is, hiszen a gyűjtemény vidéken előállított nyomtatványokat is rejt.

A dokumentumok többségét nyomtatták, de van közöttük stencillel, írógéppel, illetve játéknyomda betűivel és kézírással készült darab is. Több mint ezer röplap, valamint több mint háromszáz szöveges plakát található közöttük.

Az Országos Széchényi Könyvtárban 1956-ban megalakult Ideiglenes Nemzeti Bizottmány gyűlésén Hankiss Elemér (1928–2015) tanácsolta azt, hogy hozzanak létre egy forradalommal kapcsolatos gyűjteményt, amely aprónyomtatványok és egyéb dokumentumokat tartalmaz. A kezdeményezés hatására felhívás jelent meg a korabeli sajtóban „A forradalom dokumentációja készül a Széchényi Könyvtárban” címmel. Ezt követően kezdődött meg az 1956-os forradalom röplapjainak és dokumentumainak összegyűjtése könyvtári dolgozók és magánemberek révén.

A röplapokból és plakátokból álló gyűjtemény ezen a linken érhető el: https://plakattar.oszk.hu/1956-tortenelem-roplapokon/

Ahogyan arról a Media1 is beszámolt, néhány hónapja szintén ingyenes online kiállítást nyitott a Országos Széchényi Könyvtár, akkor több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi képet tettek közzé.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Fotó: Az „1956 – történelem röplapokon” című online kiállítás. Fotó: Országos Széchényi Könyvtár
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások