fbpx
kutya

Túlsúlyos a kutyám, mit tegyek? (x)

A gazdik nagy része imádja finom falatokkal megörvendeztetni négylábú barátját, azonban túlzásba esni könnyebb, mint gondolnád.

Ha az etetések között a család minden tagja jutalomfalatokkal és nassolnivalókkal kínálgatja az ebet, akkor hamarosan szerencsétlen állat futás helyett csak gurulni tud majd. Az elhízás azonban nem csak esztétikai probléma, hanem komoly betegségeket is okozhat, ezért mindenképp érdemes normalizálni a kutya súlyát.

Mitől hízhat el a kutya?

Nos, a túlsúlynak a legtöbb esetben igencsak prózai oka van: a kutya sokat eszik és keveset mozog. Ismerős, igaz? Velünk, emberekkel is ugyanez történik, ha nem vagyunk elég aktívak, cserében nagyon szeretjük a hasunkat. Ebből a szempontból az ebek is hasonlítanak ránk.

Az a kutya, amelyik egész nap csak habzsolja a finomabbnál finomabb falatokat, a séta viszont kimerül abban, hogy tesz két kört az udvarban vagy a háztömb körül, bizony szépen kikerekedik majd. Ráadásul ahogy nő a zsírréteg, egyre több súlyt kell cipelnie, ezáltal egyre kevésbé lesz kedve mozogni, így viszont nem fog lefogyni sem. Ha tehát a gazdi nem lép időben, akkor a kutyus könnyedén bekerülhet egy ördögi körbe.

Bár az elhízás oka legtöbbször a helytelen életmód, ha viszont a te kutyád nem viszi túlzásba az evést, aktívan éli mindennapjait, mégis gyarapszik a súlya, akkor akár szervi ok is állhat a háttérben. A kezeletlen cukor- vagy pajzsmirigybetegség is felelős lehet a túlsúly kialakulásáért, ezért indokolt lehet egy alapos kivizsgálás.

Hogyan szüntessem meg a problémát?

Ha azt szeretnéd, hogy kutyusod hosszú és egészséges életet éljen melletted, akkor minél előbb meg kell szabadítanod őt a súlyfeleslegtől. Első lépésként tegyetek egy látogatást az állatorvosnál, hogy kiderüljön, valóban csak az evés-mozgás egyensúlyának felborulása okozza-e a túlsúlyt, vagy esetleg olyan betegség, ami speciális kezelést igényel.

Ha az elhízást leszámítva kedvenced makkegészséges, akkor máris kezdődhet a „fogyókúra”. Első lépésként szigorú szabályokat kell felállítanod az etetéssel kapcsolatban. Nincs nasi, nincs jutalomfalat, csak az előre kiadagolt, „rendes” étkezés, ami véletlenül se házi kosztból, hanem jó minőségű kutyatápból álljon. A Kutyakajas.hu-nál fellelhető Brit Care eledelek könnyen emészthető fehérjéket, hipoallergén összetevőket és hasznos aminosavakat tartalmaznak. A Light jelzéssel ellátott tápok ideálisak a túlsúlyos kutyák etetéséhez.

kutyakajaAz étkezések szabályozása mellett azonban a kellő mozgásról se feledkezz meg! A napi séta ne csak az utcában, a háztömb körül vagy a kutyafuttatóban történjen, hanem menjetek el hosszabb távokra is.

Ha te magad sportos gazdi vagy, akkor akár kocoghatsz, vagy biciklin is kísérheted kutyusodat, ezáltal ő is intenzívebben mozog majd, és több kalóriát égettek el. Hétvégén pedig kapd fel a túracipőt, és kiránduljatok egy nagyot a legközelebbi erdőben!

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások