Nick Thorpe

A BBC budapesti tudósítója szerint Soros helyett Orwell Gyuriról kellene beszélni

Nick Thorpe soha nem tapasztalt a társadalomban annyi utálatot, mint most.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Nick Thorpe-pal beszélgetett a Válasz Online legújabb podcastjában. A BBC 1986 óta Budapesten élő tudósítója a beszélgetésben kommentálta, hogy a Magyar Nemzet támadta meg őt, amiért megírta rövid elemzését az Index bezárásáról, illetve a Magyarországon kialakult médiahelyzetről. Fritz Tamás politológus szerint Thorpe cikke „minden, csak nem objektív, semleges és tárgyilagos”.

„120 szónyi terjedelmet kaptam a szerkesztőimtől egy elemzésre. Megírtam gyorsan úgy, hogy kiderüljön a kontextus is: mi történik a magyar médiában, a magyar politikában, mit jelent ez a magyaroknak, a Fidesznek és ellenzéknek? Elemzést írtam, nem véleményt. Más helyzetben vagyok, mint sok külföldi újságíró, mert elég régóta – 1986 óta – vagyok itt, és elég sok tapasztalatom volt már a kommunizmusról is”

– mondta a BBC tudósítója, aki szerint ha nem írná le a hasonlóságokat az akkori egypártrendszer és egyre inkább kialakuló mostani között, akkor nem látná el a közszolgálati újságírói munkát. Hozzátette:

„Ha nagyobb terjedelem lett volna, mint 120 szó, megmagyaráztam volna, hogy a pártnak, amelyik háromszor nyert legitim választáson, egyre nagyobb hatalma van a gazdaságban, a parlamentben pedig elképzelhetetlen, hogy egy Fidesz-képviselő a saját pártja és kormánya ellen szavazzon. (…) Gyakran úgy érzem, nincs itt igazi demokrácia, mert játszanak: nemcsak a kormánypártok, hanem az ellenzékiek is. Színjáték van, igazi demokrácia nincs, a Fidesz »egypártrendszere« pedig egyre erősebb.”

Thorpe felhívta Fritz Tamást, aki azt mondta, segít neki, hogy válaszolhasson a felvetésekre. Időközben a Magyar Nemzet jelezte, hogy megjelentetik Nick Thorpe válaszcikkét.

„Soha nem tapasztaltam a társadalomban annyi utálatot, mint most. Valami nem működik a magyarok közt, én pedig – mint külföldi újságíró, aki szereti ezt az országot – próbálok erről írni és megmagyarázni, mi folyik. (…) Nem kell ahhoz BBC-elemzőnek lenni, hogy lássuk, a kormánypárt stílusa egyre radikálisabb. Ők állandóan Soros Györgyről beszélnek; én inkább Orwell Gyuriról beszélnék”

– fogalmazott a BBC munkatársa. A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Kiemelt fotó: Nick Thorpe Facebook-oldala

 

Szóljon hozzá!