fbpx
ajtó, zár

Biztonsági zárak – a betörők ellenségei (x)

Amióta az emberek házakban élnek, azóta létező probléma a betörés is. Mindig lesznek olyanok, akik egyedi módon értelmezik a “magántulajdon” és “magánterület” szavakat, és úgy vélik, hogy szabadon kiszolgálhatják magukat mások vagyontárgyaiból a távollétükben. Sajnos az ilyen emberek felfogását megváltoztatni nemigen lehet, ha azonban az egész világot nem is tudjuk megmenteni, azért sokat tehetünk, hogy mi ne váljunk áldozatokká.

Bejárati ajtó kontra betörő

Bizonyított tény, hogy országunkban a betörések nagy részét a bejárati ajtókon keresztül követik el. Ez nem csak azért probléma, mert kirabolnak minket, hanem magát az ajtót is úgy megrongálják, hogy az maradandó károsodást szenved. Ha pedig mégis javítható, akkor is tegyük fel magunknak a kérdést: érdemes megtartani egy olyan ajtót, ami egyszer már kudarcot vallott?

Amennyiben tehát efféle káresemény ért minket, javasolt megfontolnunk nem csak a zár, hanem az egész ajtó cseréjét. Hiába szereltetjük be ugyanis a legmodernebb, legmasszívabb biztonsági zárat, ha maga az ajtó egy gyenge konstrukció, akkor ez a védelem is könnyen kiiktatható. Ugyanennek a fordítottja is igaz: hiába ellenálló és biztonságos az ajtónk, ha csak egy szimpla, könnyen feltörhető zár van rajta. A betörőknek mindkét esetben nyert ügyük van. Érdemes tehát a védelmet magasabb szintre emelni, vagyis olyan ajtót választani, ami erős, és a rajta lévő zár is biztonságos.

Melyek a biztonságos zártípusok?

A beltéri ajtóknál még ma is találkozhatunk a hagyományos, bevéső zárakkal, melynél a zárszerkezet az ajtó élébe van bevésve. Bejárati ajtók esetében már nemigen alkalmazzák, hiszen csak egyetlen ponton zár, emiatt egyáltalán nem biztonságos. A többpontos zárak már egy fokkal jobb megoldást jelentenek, hiszen itt a kilincs felemelésével a kiegészítő reteszek is zárnak, így az ajtó felfeszítése sokkal nehezebbé válik.

biztonsági ajtó

A legmodernebb megoldást azonban a biztonsági zárak jelentik, melyeknél a zárás pillanatában 3-4 hüvelykujj vastagságú, acélból készült tüske simul bele az ajtó keretébe több centiméter hosszan. Ezt a megoldást alkalmazzák a Nívó Biztonsági Ajtók esetében is, ahol a masszív ajtószerkezet erős zárral párosul, így pedig képes ellenállni még a legizmosabb vagy legfurfangosabb betörő próbálkozásainak is.

Bár a hívatlan látogatók gyakran próbálkoznak olyan kifinomult módszerekkel, mint a zár megfúrása, eltörése vagy savval való megrongálása, a biztonsági zárak azonban alaposan megnehezítik a dolgukat. Ráadásul a szerkezet lelkét jelentő cilinderbetét szinte végtelen számú variációban elkészíthető, így amiatt sem kell tartanunk, hogy egy kulccsal több ajtó is kinyitható.

Manapság pedig már a másoltatás trükkje sem megy olyan egyszerűen, hiszen a modern kulcsokhoz kódkártya is tartozik, ami nélkül nem készíthetőek másolatok a kulcsról, tehát az illetéktelenek ily módon sem tudnak bejutni hozzánk.

(x) Hirdetői tartalom, azt nem a Media1 készítette.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások