fbpx
ftc_fradi

Százmillióért bérelt ülőhelyeket az MTVA a Groupama Arénában

Komolyabb sportesemény jogainak megvásárlása nélkül is simán elköltött egymilliárd forintot az MTVA. A kifizetések nyertese a Fradi volt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint ahogy azt a Media1 is megírta a múlt héten, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a napokban frissítette az 5 millió forintos értéket meghaladó szerződései listáját (1. rész; 2.rész), a 2019-es megállapodások többségével – így derült ki, hogy ismét jelentős összeg került Fidesz-közelbe az állami médiavállalattól. E lista alapján szúrta ki a G7, hogy 103 millió forintot fizetett üzleti ülőhelyek és kapcsolódó szolgáltatások címen a Groupama Aréna üzemeltetőcégének az MTVA 2019-ben.

A cég összesen egymilliárd forint összeget költött el sportközvetítésekhez köthető szerződésekre tavaly úgy, hogy nem is volt nagyobb sportesemény, amelynek jogát megvették volna.

A legtöbb pénz egyedi eseményekre vagy valamilyen technikai dologra, például vonalköltségre, illetve a szerződéses kommentátorok fizetésére ment el. Az egymilliárd forintot meghaladó szerződéslistában nagyjából négy tucat sporthoz köthető szerződést találtak.

A Fradi kapta a legtöbb pénzt

A legnagyobb tavalyi tételek között voltak például a nemzetközi kupaszereplésre jogosult magyar focicsapatok hazai BL- és Európa Liga-selejtezőinek a közvetítései. Ezeket ugyanis a BL-jogokon felül a csapatoktól vásárolja meg a közmédia.

A legjobban a tavalyi bajnok FTC Labdarúgó Zrt. járt, nekik több mint 63 millió forintot fizettek vélhetően négy mérkőzésért, míg a Honvéd 38, a Debrecen 22, a Fehérvár pedig 18 millió forintra szerződött az állami médiával.

Szintén a ferencvárosi csapathoz köthető tétel az ülőhelyekre vonatkozó 103 millió forintos szerződés, ami három évre érvényes a Fradi stadionját fenntartó Lagardere Sports Kft.-vel.

A G7 kérdezte a közmédiát, hogy az ülőhelyekhez kapcsolódó szolgáltatások mit jelentenek, az MTVA nem reagált a kérdésekre. A Lagardere Sports Kft. pedig csak egy nagyon általános leírást küldött a megkeresésükre arról, hogy általában mivel foglalkoznak ők, illetve az anyacégük, mondván, ebből válogathat az MTVA is.

„Üzleti ülőhelyek” kategóriában egyébként többféle csomag van. Abban nagyjából mindegyik megegyezik, hogy belépést biztosít a Fradi valamennyi magyar bajnoki és kupameccsére, illetve elsőbbségi jogot az egyéb rendezvényekre mint például a BL- és EL-meccsek, a válogatott mérkőzések vagy éppen a stadionban rendezett koncertek.  A különbség a vendéglátás minőségében van, amely az árnak csak a kisebbik részét teszi ki, a fizetendő összeg 75-80 százaléka a belépő a dokumentum szerint.

A G7 úgy számolt, hogy mivel az érintett szektorokban 20-40 ezer forintba kerül egy jegy, ami azt jelenti, hogy az MTVA-nak több ezer jegyet kellene vennie, hogy kijöjjön a 103 milliós végösszeg, ezért a portál szerint a közmédia úgynevezett Sky Boxokat bérelhet, amelyek 13-16 személyes a stadionban nagyon jó fekvéssel rendelkező lelátó egységek. Ezekből 34 darab van összesen a stadionban, és az áruk nem nyilvános, de a G7 szerint 80-120 ezer euróba kerülhet egy box egy idényre.

 

Borító: pixabay
Szóljon hozzá!