444

Szigorít a 444 a kommentelés szabályain

Ezentúl például egy-egy cikkhez csak a megjelenést követő 24 órában lehet hozzászólni, de azt sem mindig.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Három év után ismét változnak a 444 legutóbb 2016 elején megváltoztatott moderálási szabályai. A hírportál ezt egy hírben jelentette be hétfőn.

Azt írják, már mától érvényesek az új szabályok, amelyek a cikkek alatti hozzászólásokra vonatkoznak.

Kevesebb cikk alatt, rövidebb ideig, korlátozottabb témában, előmoderálással

Ezentúl lényegesen kevesebb cikk alatt lehet majd kommentet írni, mint eddig. Továbbra is a szerzők és a szerkesztők közös döntése alapján fogják bekapcsolni a hozzászólási lehetőséget egyes cikkeknél. Egy-egy cikkhez csak a megjelenést követő 24 órán át lehet hozzászólni. Szigorúbban veszik ezentúl azt is, hogy kizárólag az adott cikkhez kapcsolódó témában lehet majd hozzászólást elhelyezni.

A 444-en előmoderálás működik, tehát a kommentek egy része csak azután jelenik meg mindenki számára láthatóan, hogy a moderátor jóváhagyta.

Rombolás elleni fellépéssel magyarázzák

A változtatásokat azzal magyarázzák, hogy így akarják kiszűrni a trollokat, illetve azokat a hozzászólásokat, amelyek nem adnak hozzá a cikkhez érdemben. Azt írják, a moderálásra a magyar és európai uniós jogszabályok miatt is rákényszerülnek, mivel felelősség terheli a szerkesztőséget is, hogy milyen kommenteket engedélyez. A jogi magyarázat mellett zavarja a 444-et a sok személyeskedő, romboló hozzászólás is, melyek ártalmasak a 444-nek és a mellette kialakult közösségnek.

„Szuper, ha valaki fel tud vetni új szempontokat, lecsapni egy jó poént, vagy akár szólni, ha a szerző hibázott valamiben. Ehhez képest vannak kifejezetten káros hozzászólások, a személyeskedő trollkodástól az álhírek és a politikai célokat szolgáló propaganda szándékos terjesztéséig.”

Nem volt elég erőforrás a napi 7-8 ezer hozzászólásra

Azzal, hogy jelentősen csökkentik a kommentelhető cikkek számát, és hogy egy-egy cikkhez csak 24 órán keresztül lehet majd hozzászólni, azt akarják elérni, hogy hatékonyabban tudjanak moderálni.

„Négy évvel ezelőtt, 2016 elején pont azért vezettük be a moderálást, mert úgy éreztük, hogy rosszul alakul az újságot, és a körülötte létrejött közösséget építő és romboló kommentek aránya, és most is ezért nyúlunk újra a rendszerhez. A 444 cikkei alatt naponta körülbelül ezer ember, összességében 7-8 ezer hozzászólást ír. Ahogy az elmúlt években nőtt a 444, úgy emelkedett a kommentek száma is, és hiába döntöttük el 2016-ban, hogy moderálni fogunk, ez a növekvő számok miatt egyre nehezebben megy.”

Ugyanakkor a szerkesztőség is hozzáteszi, hogy egészen biztosan lesznek helyzetek, amelyek nem teljesen egyértelműek, mivel nem lehet mindig feketén-fehéren megmondani, hogy melyik poén tartozik még szervesen a cikk témájához és melyik nem, meddig tart a kritika és vita, és hol kezdődik a személyeskedés. Épp ezért a következő hónapokban a 444 stábja, a moderátorok és kommentelők is együtt fogják alakítani ezt az új rendszert. Épp ezért elképzelhetők további változtatások, finomítások a rendszeren.

A 444 moderálási elveiről az alábbi linken közölnek többletinformációkat.

További online médiával kapcsolatos hírek, információk olvashatók a Media1 online rovatában.

Szóljon hozzá!