fbpx
444

Szigorít a 444 a kommentelés szabályain

Ezentúl például egy-egy cikkhez csak a megjelenést követő 24 órában lehet hozzászólni, de azt sem mindig.

Három év után ismét változnak a 444 legutóbb 2016 elején megváltoztatott moderálási szabályai. A hírportál ezt egy hírben jelentette be hétfőn.

Azt írják, már mától érvényesek az új szabályok, amelyek a cikkek alatti hozzászólásokra vonatkoznak.

Kevesebb cikk alatt, rövidebb ideig, korlátozottabb témában, előmoderálással

Ezentúl lényegesen kevesebb cikk alatt lehet majd kommentet írni, mint eddig. Továbbra is a szerzők és a szerkesztők közös döntése alapján fogják bekapcsolni a hozzászólási lehetőséget egyes cikkeknél. Egy-egy cikkhez csak a megjelenést követő 24 órán át lehet hozzászólni. Szigorúbban veszik ezentúl azt is, hogy kizárólag az adott cikkhez kapcsolódó témában lehet majd hozzászólást elhelyezni.

A 444-en előmoderálás működik, tehát a kommentek egy része csak azután jelenik meg mindenki számára láthatóan, hogy a moderátor jóváhagyta.

Rombolás elleni fellépéssel magyarázzák

A változtatásokat azzal magyarázzák, hogy így akarják kiszűrni a trollokat, illetve azokat a hozzászólásokat, amelyek nem adnak hozzá a cikkhez érdemben. Azt írják, a moderálásra a magyar és európai uniós jogszabályok miatt is rákényszerülnek, mivel felelősség terheli a szerkesztőséget is, hogy milyen kommenteket engedélyez. A jogi magyarázat mellett zavarja a 444-et a sok személyeskedő, romboló hozzászólás is, melyek ártalmasak a 444-nek és a mellette kialakult közösségnek.

„Szuper, ha valaki fel tud vetni új szempontokat, lecsapni egy jó poént, vagy akár szólni, ha a szerző hibázott valamiben. Ehhez képest vannak kifejezetten káros hozzászólások, a személyeskedő trollkodástól az álhírek és a politikai célokat szolgáló propaganda szándékos terjesztéséig.”

Nem volt elég erőforrás a napi 7-8 ezer hozzászólásra

Azzal, hogy jelentősen csökkentik a kommentelhető cikkek számát, és hogy egy-egy cikkhez csak 24 órán keresztül lehet majd hozzászólni, azt akarják elérni, hogy hatékonyabban tudjanak moderálni.

„Négy évvel ezelőtt, 2016 elején pont azért vezettük be a moderálást, mert úgy éreztük, hogy rosszul alakul az újságot, és a körülötte létrejött közösséget építő és romboló kommentek aránya, és most is ezért nyúlunk újra a rendszerhez. A 444 cikkei alatt naponta körülbelül ezer ember, összességében 7-8 ezer hozzászólást ír. Ahogy az elmúlt években nőtt a 444, úgy emelkedett a kommentek száma is, és hiába döntöttük el 2016-ban, hogy moderálni fogunk, ez a növekvő számok miatt egyre nehezebben megy.”

Ugyanakkor a szerkesztőség is hozzáteszi, hogy egészen biztosan lesznek helyzetek, amelyek nem teljesen egyértelműek, mivel nem lehet mindig feketén-fehéren megmondani, hogy melyik poén tartozik még szervesen a cikk témájához és melyik nem, meddig tart a kritika és vita, és hol kezdődik a személyeskedés. Épp ezért a következő hónapokban a 444 stábja, a moderátorok és kommentelők is együtt fogják alakítani ezt az új rendszert. Épp ezért elképzelhetők további változtatások, finomítások a rendszeren.

A 444 moderálási elveiről az alábbi linken közölnek többletinformációkat.

További online médiával kapcsolatos hírek, információk olvashatók a Media1 online rovatában.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások