E-könyv olvasó

Csak Magyarországon nem csökken az e-könyvek adója a térségben

Ugyan törvényileg már lehetséges volna az 5 százalékos adókulcs az e-könyvek esetében is, ez Magyarországon még mindig 27 százalék. A Pénzügyminisztérium hallgat, hiába kérdezik.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Ecofin (A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsa) döntésének megfelelően sorra szállítják le Európában az e-könyvek áfáját, legutóbb például Lengyelország csökkentette 23 százalékról 5 százalékra. De többek közt Belgium, Írország, Luxemburg és Málta is meglépte már az adócsökkentést.

Az EU-n kívüli Norvégiában 25-ről 0-ra, Luxemburgban pedig 17-ről 3 százalékra csökkent az áfakulcs. Hamarosan beáll a sorba Ausztria, Németország, Hollandia, Csehország, Spanyolország és Szlovénia is. A 24.hu cikke szerint azonban eközben Magyarországon a hagyományos könyvek áfája 5 százalék, így jóval olcsóbb is az elektronikus társainál. Pedig logikusnak tűnne, hogy az elektronikus könyvek legyenek olcsóbbak, hiszen egyszerűbb a terjesztése, és nincs papírigénye. Azonban a magas adóteher és a gyakran magasabb szerzői díjak mégis megfordítják a helyzetet.

Magyarországon azonban úgy tűnik, egyelőre nincs napirenden az e-könyvek áfájának csökkentése, legalábbis a Pénzügyminisztérium heteken át nem is volt hajlandó válaszolni a 24.hu erre vonatkozó kérdéseire.

Borító: E-könyv olvasó. Fotó: Unsplash

Szóljon hozzá!