fbpx
E-könyv olvasó

Csak Magyarországon nem csökken az e-könyvek adója a térségben

Ugyan törvényileg már lehetséges volna az 5 százalékos adókulcs az e-könyvek esetében is, ez Magyarországon még mindig 27 százalék. A Pénzügyminisztérium hallgat, hiába kérdezik.

Az Ecofin (A Gazdasági és Pénzügyminiszterek Tanácsa) döntésének megfelelően sorra szállítják le Európában az e-könyvek áfáját, legutóbb például Lengyelország csökkentette 23 százalékról 5 százalékra. De többek közt Belgium, Írország, Luxemburg és Málta is meglépte már az adócsökkentést.

Az EU-n kívüli Norvégiában 25-ről 0-ra, Luxemburgban pedig 17-ről 3 százalékra csökkent az áfakulcs. Hamarosan beáll a sorba Ausztria, Németország, Hollandia, Csehország, Spanyolország és Szlovénia is. A 24.hu cikke szerint azonban eközben Magyarországon a hagyományos könyvek áfája 5 százalék, így jóval olcsóbb is az elektronikus társainál. Pedig logikusnak tűnne, hogy az elektronikus könyvek legyenek olcsóbbak, hiszen egyszerűbb a terjesztése, és nincs papírigénye. Azonban a magas adóteher és a gyakran magasabb szerzői díjak mégis megfordítják a helyzetet.

Magyarországon azonban úgy tűnik, egyelőre nincs napirenden az e-könyvek áfájának csökkentése, legalábbis a Pénzügyminisztérium heteken át nem is volt hajlandó válaszolni a 24.hu erre vonatkozó kérdéseire.

Borító: E-könyv olvasó. Fotó: Unsplash

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások