Central European University

Ingyenes kurzusok a CEU-n: a médiaszabadság lesz az egyik kiemelt téma

A program célja megfelelő háttértudást biztosító keretek között beindítani és erősíteni a párbeszédet különböző politikai hátterű aktivisták között, ezzel is elősegítve a magyar politikai közbeszéd színvonalának emelését. A szabadegyetem minden kurzusát különböző politikai hátterű kutatók közösen tervezik meg és vezetik le.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Médiaszabadság Közép-Kelet-Európában – nézőpontok címmel, november 5. és december 10. között Jávor Benedek, Bajomi Lázár Péter, Stumpf András kurzusvezetők segítségével, kedd-csütörtök 17:30 és 19 óra között ingyenes kurzusokat tartanak a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatói az akadémiai kutatóintézetekben és budapesti egyetemeken dolgozó kollégákkal együttműködésben idén tavasszal elindított új oktatási projekt keretében.

A kurzus célja, hogy áttekintsék a médiaszabadság helyzetét és alakulását Magyarországon és Közép-Kelet-Európában.

Az előadások fókuszában a politika és a média kölcsönhatása, a politikai kommunikáció, a médiapolitika és az újságírói szerepfelfogások alakulása áll. Az előadások közös vonása az összehasonlító médiakutatás módszertanának alkalmazása: a politikai és a médiarendszerek dinamikusan változó viszonyának néhány aspektusát igyekeznek feltárni. Megvizsgálják a média politikai gyarmatosításának lépéseit, és a médiával szembeni fogyasztói elvárások magyar és régióbeli sajátosságait. Gyakorló újságírói szemmel bemutatják, hogy hogyan válik lehetetlenné az értékelvű újságírás a politikai elvárások nyomása alatt, miként válik érdektelenné, sőt ellenséggé a konzervatív minőségi újságírás is egy jobboldali kormányzás számára, amely nem hisz a független média szerepében. Gyakorlati példák és kutatások alapján esik szó a közmédia állapotáról és a propaganda működéséről. Áttekintik az Európai Unió hatásköreit és azok hiányosságait, az EU be(nem)avatkozásának okait és módjait, a fennálló keretrendszerben alkalmazható eljárásokat illetve a médiaszabadság új megközelítésének szükségességét.

A kurzusokon a részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, és a férőhelyek korlátozottak. Jelentkezni október 28.-ig lehet az alábbi űrlapon.

Egyébként két más témában is lesznek ingyenes kurzusok a CEU-n.

Ezek közül az egyik A boldogság politikája címet viseli, és arról szól, hogyan juthatunk el örömtelibb, derűsebb világképig, amikor mindenhonnan az elégedetlenség, a harag és a gyűlölet hangjai áradnak. A kurzusvezetők között megtaláljuk Pető Andreát, Tompa Andreát és Bakos Petrát, a vendégelőadók között pedig Gál Esztert, Laborczi Gézát, Lőw Andrást, Skrabski Fruzsinát, Tóth Krisztinát, Udvarhelyi Tesszát, Üveges Gábort, Várszegi Asztrikot és Gábor Zoltán.

A másik kurzus címe Száz év múltán: Trianon. Ezt Trencsényi Balázs és Bari László Bence vezeti.  Vendégelőadók: Ablonczy Balázs, Bódy Zsombor, Romsics Ignác, Miroslav Michela, Csunderlik Péter, Egry Gábor, Krizmanics Réka, Adorjáni Anna

További részletek ide kattintva érhetők el.

Szóljon hozzá!