fbpx
Central European University

Ingyenes kurzusok a CEU-n: a médiaszabadság lesz az egyik kiemelt téma

A program célja megfelelő háttértudást biztosító keretek között beindítani és erősíteni a párbeszédet különböző politikai hátterű aktivisták között, ezzel is elősegítve a magyar politikai közbeszéd színvonalának emelését. A szabadegyetem minden kurzusát különböző politikai hátterű kutatók közösen tervezik meg és vezetik le.

Médiaszabadság Közép-Kelet-Európában – nézőpontok címmel, november 5. és december 10. között Jávor Benedek, Bajomi Lázár Péter, Stumpf András kurzusvezetők segítségével, kedd-csütörtök 17:30 és 19 óra között ingyenes kurzusokat tartanak a Közép-európai Egyetem (CEU) oktatói az akadémiai kutatóintézetekben és budapesti egyetemeken dolgozó kollégákkal együttműködésben idén tavasszal elindított új oktatási projekt keretében.

A kurzus célja, hogy áttekintsék a médiaszabadság helyzetét és alakulását Magyarországon és Közép-Kelet-Európában.

Az előadások fókuszában a politika és a média kölcsönhatása, a politikai kommunikáció, a médiapolitika és az újságírói szerepfelfogások alakulása áll. Az előadások közös vonása az összehasonlító médiakutatás módszertanának alkalmazása: a politikai és a médiarendszerek dinamikusan változó viszonyának néhány aspektusát igyekeznek feltárni. Megvizsgálják a média politikai gyarmatosításának lépéseit, és a médiával szembeni fogyasztói elvárások magyar és régióbeli sajátosságait. Gyakorló újságírói szemmel bemutatják, hogy hogyan válik lehetetlenné az értékelvű újságírás a politikai elvárások nyomása alatt, miként válik érdektelenné, sőt ellenséggé a konzervatív minőségi újságírás is egy jobboldali kormányzás számára, amely nem hisz a független média szerepében. Gyakorlati példák és kutatások alapján esik szó a közmédia állapotáról és a propaganda működéséről. Áttekintik az Európai Unió hatásköreit és azok hiányosságait, az EU be(nem)avatkozásának okait és módjait, a fennálló keretrendszerben alkalmazható eljárásokat illetve a médiaszabadság új megközelítésének szükségességét.

A kurzusokon a részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, és a férőhelyek korlátozottak. Jelentkezni október 28.-ig lehet az alábbi űrlapon.

Egyébként két más témában is lesznek ingyenes kurzusok a CEU-n.

Ezek közül az egyik A boldogság politikája címet viseli, és arról szól, hogyan juthatunk el örömtelibb, derűsebb világképig, amikor mindenhonnan az elégedetlenség, a harag és a gyűlölet hangjai áradnak. A kurzusvezetők között megtaláljuk Pető Andreát, Tompa Andreát és Bakos Petrát, a vendégelőadók között pedig Gál Esztert, Laborczi Gézát, Lőw Andrást, Skrabski Fruzsinát, Tóth Krisztinát, Udvarhelyi Tesszát, Üveges Gábort, Várszegi Asztrikot és Gábor Zoltán.

A másik kurzus címe Száz év múltán: Trianon. Ezt Trencsényi Balázs és Bari László Bence vezeti.  Vendégelőadók: Ablonczy Balázs, Bódy Zsombor, Romsics Ignác, Miroslav Michela, Csunderlik Péter, Egry Gábor, Krizmanics Réka, Adorjáni Anna

További részletek ide kattintva érhetők el.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások