Rádió 1

Változik a Rádió 1 működése

A Rádió 1 hálózat tagjait érintő döntéseket is hozott e heti ülésén a Médiatanács. De foglalkoztak a KESMA Gong Rádiójával és több rádiós pályázattal is. Emellett 8 millió forint sorsát is meghatározták.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Médiatanács csütörtöki bejelentése értelmében heti szokásos ülésén elfogadta a Budapest 96,4 MHz frekvencián a főváros térségében sugárzó Rádió 1 központi adásával hálózatba kapcsolódó bajai, paksi, szekszárdi, tiszafüredi, abádszalóki, nagykanizsai, egri, salgótarjáni, győri, hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, hajdúnánási, derecskei, keszthelyi, szolnoki, tatabányai, veszprémi, miskolci és hevesi Rádió 1 szolgáltatóinak kérelmét, hogy a hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatások a napi 4 óra 40 perces saját műsoridő eloszlását módosítsák.

Június 1-jétől a szerződésmódosításokat követően a helyi tartalmakat 12 és 14 óra között teszik közzé a Rádió 1 tagjai.

A Balaton Rádió nyerte a siófoki rádiós frekvenciát

A kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára kiírt rádiós pályázaton a tartalmi vizsgálat után a Siófok-Fokihegy telephelyre jelentkező Balaton Rádió Kft.-t nyertesnek nyilvánította a testület. A jogosultság legfeljebb három évre szól, de a médiatörvényben foglalt feltételek teljesülése esetén további öt évre megújítható.

A Szent István Rádiót nyilvántartásba vették Kisújszálláson

Az alaki vizsgálatok eredményeként a Médiatanács nyilvántartásba vette a Kisújszállás 103,2 MHz helyi frekvencia pályázatán az egyedüliként pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítványt, azaz a Szent István Rádió üzemeltetőjét. (Frissítés: Korábban a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány meglehetősen félrevezető neve alapján azt írtuk, a Katolikus Rádióról van szó, ez azonban nincs így!)

Pályáztatják a szombathelyi, a keszthelyi, az egri és a hatvani rádiós frekvenciát

A testület véglegesítette és a honlapján 2019. május 23-án közzétette a jelenleg használaton kívüli Szombathely 97,1 MHz-es és Keszthely 93,4 MHz-es helyi rádiós frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívásait. A pályázati ajánlatokat június 24-én és 27-én lehet majd benyújtani.

A Médiatanács elfogadta két rádiós frekvencia közösségi jellegű használatára szóló pályázati felhívás tervezetét is és pénteken véleményezésre közzéteszi azokat honlapján, miután a körzeti vételkörzetű Eger 91,8 MHz-en és a helyi Hatvan 94,0 MHz-en a jelenlegi szolgáltató jogosultsága idén decemberben lejár.

Változás a Gong FM-nél

A szolgáltató kérelmére hozzájárult a Médiatanács a Gong FM hatósági szerződésének módosításához, így megváltoznak a szolgáltató műsortervi vállalásai: egyebek mellett kevesebb közszolgálati tartalmat és hírműsort sugároz majd a rádió. A szolgáltató kereskedelmi jellegére hivatkozva kérte a módosításokat – közölte az NMHH Médiatanács.

Nyolcmillió forint online közszolgálati médiatartalmakra

Az NMHH arról is felvilágosítást adott, hogy online tartalmak gyártását és közzétételét támogató Neumann János-pályázat tavalyi kiírásának negyedik fordulójában hat magyarországi és két határon túli alkotó részesült egy-egy millió forint mecenatúra-támogatásban.

A gernyeszegi Telekiekkel folytatódik a Tiltott kastélyok című sorozat az mno.hu-n.

Az erdélyi fejedelemről készül háromrészes videósorozat Rákóczi-kultusz címmel a mandiner.hu oldalra.

A huszadik századi erdélyi irodalom egyik legfontosabb szerzője, Páskándi Géza tizenkét rövid, 3-5 perces archív videóban osztja meg gondolatait szabadságról és felelősségről, emberségről és magyarságról a Mi nékem az igazság? című sorozatban a Pápa Városi Televízió honlapján.

Kmetty János festményeinek életútját követi majd nyomon a Kmetty 130 című ötrészes sorozat a Ceglédi TV online oldalán, ahol a Trianon utáni évek megpróbáltatásait mutatja be A politikán túl – Trianon 2. című széria.

A tudatos internethasználatra tanít majd a háromrészes Világháló, védőháló! című alkotás az ikonstudio.hu-n.

A határon túli nyertesek jóvoltából a Mikes-, a Martinuzzi- és a Gyulay-kastélyok ismertetésével folytatódhat a Történelem a Maros sodrásában című sorozat, és újabb hat értelmiségi portréjával egészül ki az Erdélyi életutak második évada, előbbi a filmdzsungel.hu, utóbbi a karpatpress.hu oldalakon.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!