fbpx
EU, mobiltelefonálás, mobil, telefon

Szerdától olcsóbban telefonálhatunk más EU-országokba

Május 15-től lép életbe az EU-n belüli nemzetközi hívások és SMS-ek díjának maximalizálása - emlékeztet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. A változás az EU mind a 28 tagállamát érinti, sőt hamarosan néhány EU-n kívüli európai ország is csatlakozik.

Az egységes digitális piacnak, vagyis az ármaximalizációnak köszönhetően az európai uniós országok közötti telefonhívásokért percenként legfeljebb 19 eurócentet, vagyis körülbelül 61 forintot (+áfa), az SMS-ekért pedig legfeljebb 6 eurócentet, azaz körülbelül 19 forintot (+áfa) fizettettetnek a szolgáltatók.

Néhány nem EU-tagállamban is élhetünk a lehetőséggel hamarosan

A szabályokat május 15-től mind a 28 uniós tagállamban, és hamarosan Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is alkalmazni kell.

Fontos, hogy az árplafonra vonatkozó szabályozás csak a lakossági ügyfelekre vonatkozik, tehát nem fogja érinteni az üzleti ügyfeleket, mivel számukra több szolgáltató is rendkívül vonzó díjkedvezményeket kínál.

A távközlési szolgáltatóknak EU-szerte értesíteniük kell a fogyasztókat az új árplafonokról.

Nagy volt az árkülönbség az egyes tagállamok között

Ez az uniós szabályozói intézkedés jelenti a második lépést a távközlési szabályok uniós szintű felülvizsgálata során, melynek első lépését a barangolási díjak megszüntetése jelentette 2017 júniusában.

A nemzetközi hívásokra vonatkozó új szabályok a tagállamok között korábban fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak eltörölni.

Az EU-n belüli vezetékes és mobilhívások szokásos díja eddig átlagosan háromszor olyan magas volt, mint a belföldi hívások normál díja, az EU-n belüli SMS-ek szokásos díja pedig több mint kétszer meghaladta a belföldi SMS-ekét. Egyes esetekben az EU-n belüli hívásokért a fogyasztóknak akár tízszer annyit is fizetniük kellett, mint a belföldi hívásokért.

Egy, a nemzetközi hívásokról készített új Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy uniós szinten a válaszadók 42 százaléka – Magyarország esetében a 46 százaléka – kezdeményezett kommunikációt egy másik uniós országbeli személlyel az elmúlt hónapban.

A 28 EU-ország válaszadóinak 26 százaléka vezetékes telefonhívás, mobiltelefon-hívás vagy SMS révén veszi fel a kapcsolatot azzal a személlyel, akit egy másik uniós országban el szeretne érni. Az uniós válaszadóknak a 20 százaléka, a magyarországi válaszadóknak pedig a 19 százaléka véli úgy, hogy a díjkorlátozásnak köszönhetően május 15-e után nagyobb valószínűséggel kezdeményez majd nemzetközi hívást vagy küld SMS-t más uniós országokba – közölte az Európai Bizottság.

Fotó: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások