EU, mobiltelefonálás, mobil, telefon

Szerdától olcsóbban telefonálhatunk más EU-országokba

Május 15-től lép életbe az EU-n belüli nemzetközi hívások és SMS-ek díjának maximalizálása - emlékeztet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete. A változás az EU mind a 28 tagállamát érinti, sőt hamarosan néhány EU-n kívüli európai ország is csatlakozik.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az egységes digitális piacnak, vagyis az ármaximalizációnak köszönhetően az európai uniós országok közötti telefonhívásokért percenként legfeljebb 19 eurócentet, vagyis körülbelül 61 forintot (+áfa), az SMS-ekért pedig legfeljebb 6 eurócentet, azaz körülbelül 19 forintot (+áfa) fizettettetnek a szolgáltatók.

Néhány nem EU-tagállamban is élhetünk a lehetőséggel hamarosan

A szabályokat május 15-től mind a 28 uniós tagállamban, és hamarosan Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is alkalmazni kell.

Fontos, hogy az árplafonra vonatkozó szabályozás csak a lakossági ügyfelekre vonatkozik, tehát nem fogja érinteni az üzleti ügyfeleket, mivel számukra több szolgáltató is rendkívül vonzó díjkedvezményeket kínál.

A távközlési szolgáltatóknak EU-szerte értesíteniük kell a fogyasztókat az új árplafonokról.

Nagy volt az árkülönbség az egyes tagállamok között

Ez az uniós szabályozói intézkedés jelenti a második lépést a távközlési szabályok uniós szintű felülvizsgálata során, melynek első lépését a barangolási díjak megszüntetése jelentette 2017 júniusában.

A nemzetközi hívásokra vonatkozó új szabályok a tagállamok között korábban fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak eltörölni.

Az EU-n belüli vezetékes és mobilhívások szokásos díja eddig átlagosan háromszor olyan magas volt, mint a belföldi hívások normál díja, az EU-n belüli SMS-ek szokásos díja pedig több mint kétszer meghaladta a belföldi SMS-ekét. Egyes esetekben az EU-n belüli hívásokért a fogyasztóknak akár tízszer annyit is fizetniük kellett, mint a belföldi hívásokért.

Egy, a nemzetközi hívásokról készített új Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy uniós szinten a válaszadók 42 százaléka – Magyarország esetében a 46 százaléka – kezdeményezett kommunikációt egy másik uniós országbeli személlyel az elmúlt hónapban.

A 28 EU-ország válaszadóinak 26 százaléka vezetékes telefonhívás, mobiltelefon-hívás vagy SMS révén veszi fel a kapcsolatot azzal a személlyel, akit egy másik uniós országban el szeretne érni. Az uniós válaszadóknak a 20 százaléka, a magyarországi válaszadóknak pedig a 19 százaléka véli úgy, hogy a díjkorlátozásnak köszönhetően május 15-e után nagyobb valószínűséggel kezdeményez majd nemzetközi hívást vagy küld SMS-t más uniós országokba – közölte az Európai Bizottság.

Fotó: 123rf
Szóljon hozzá!