fbpx
családon belüli erőszak

Családon belüli erőszak: Új irányelv a médiában

Új irányelvet fogadtak el arról az Egyesült Királyságban, hogy hogyan tudósítson a média a családon belüli erőszakkal kapcsolatos témákról. Más országok számára is megfontolásra érdemes lehet az új gyakorlat követése.

Új, a jövőben a családon belüli erőszakról szóló tudósításokban érvényesítendő irányelveket fogadott el a média számára az Egyesült Királyság két vezető sajtószabályozási szervezete, az IPSO (Independent Press Standards Organisation) és az IMPRESS, a Level Up nevű nőszervezettel együttműködve – számolt be róla a brit Independent.

„Az újságírók gyakran tálalják úgy a bűneseteket, mintha azokat csupán a férfi-szenvedély vezetné. Az irányelvek elfogadását követően nincs kibúvó az ezekkel ellentétes megfogalmazásokkal szemben”

– idézi Janey Starlingot, a Level Up kampányának vezetőjét a NewsMavens.com.

„Ezután nem lehet a családon belüli erőszakot úgy beállítani, hogy azok csak azért történtek, mert »a mi srácaink elvesztették az önuralmukat«”.

Meg kell kímélni a további traumáktól a hozzátartozókat

Az irányelvek kialakításával az volt a fő szempont, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak hozzátartozóit megkíméljék a további traumáktól. Ezért nem csak „tudós embereket” kértek fel, hanem segélyszervezetek munkatársait és az erőszak áldozatainak családtagjait is bevonták a megfogalmazásba.

A gyilkosságokról szóló beszámolók során alapvetően öt elvárást kell az újságíróknak követniük:

  • Felelősségre vonás. A felelősség csakis az elkövetőre hárítható, azaz nincs helye semmiféle feltételezett „indítéknak” vagy „kiváltó oknak”, mellyel a gyilkosságot „nem jellemző eseménynek” tüntethetik fel. A családon belüli emberölést általában az elkövető régóta tartó uralkodási megnyilvánulása, kényszerítő viselkedése előzi meg, és korántsem tekinthető véletlen eseménynek.
  • Egyértelműség. Nevén kell nevezni a családon belüli erőszakot, és nem „tragédiaként” vagy „horrorként” körülírni. Minden cikk végén szerepelnie kell az Országos Családon belüli Erőszak Segélyvonalának elérhetőségének.
  • Méltóság. Kerülni kell a szenzációhajhászó, brutális nyelvezetet, amely a meggyilkolt nő és a túlélő családtagok méltóságát sérti.
  • Részvét. Az érzéketlen, közönyös megfogalmazás aszociális magatartás.

Az irányelv kitér arra is, hogy hogyan kell a témát képileg megjeleníteni. Ez alapján tilos a fotó-szolgáltatók képgyűjteményének (stock) használata, mert ez jelentéktelenné tenné az adott konkrét esetet.

Az új irányelv élharcosa, a Level Up nevű szervezet 2016-ban jött létre. Feminista aktivisták hozták létre, hogy különböző kezdeményezések és oktatás segítségével csökkentsék a szexizmust.

Az alábbi videó megtekintésével további részleteket is megtudhatnak a témáról.

Amennyiben ön bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, bántalmazottként segítséget kérhet a NANE (Nők a Nőkért Együtt) ingyenes telefonszámán: 06-80-505-101. Hívja a vonalat, ha bizonytalan, hogy bántalmazó-e a partnere, ha szeretné átbeszélni a helyzetét és a lehetőségeit, ha többet szeretne tudni a bántalmazás természetrajzáról, vagy ha érdekli, hogyan támogathatná érintett ismerősét, kollégáját, rokonát, tanítványát.

Kiemelt kép: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások