családon belüli erőszak

Családon belüli erőszak: Új irányelv a médiában

Új irányelvet fogadtak el arról az Egyesült Királyságban, hogy hogyan tudósítson a média a családon belüli erőszakkal kapcsolatos témákról. Más országok számára is megfontolásra érdemes lehet az új gyakorlat követése.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Új, a jövőben a családon belüli erőszakról szóló tudósításokban érvényesítendő irányelveket fogadott el a média számára az Egyesült Királyság két vezető sajtószabályozási szervezete, az IPSO (Independent Press Standards Organisation) és az IMPRESS, a Level Up nevű nőszervezettel együttműködve – számolt be róla a brit Independent.

„Az újságírók gyakran tálalják úgy a bűneseteket, mintha azokat csupán a férfi-szenvedély vezetné. Az irányelvek elfogadását követően nincs kibúvó az ezekkel ellentétes megfogalmazásokkal szemben”

– idézi Janey Starlingot, a Level Up kampányának vezetőjét a NewsMavens.com.

„Ezután nem lehet a családon belüli erőszakot úgy beállítani, hogy azok csak azért történtek, mert »a mi srácaink elvesztették az önuralmukat«”.

Meg kell kímélni a további traumáktól a hozzátartozókat

Az irányelvek kialakításával az volt a fő szempont, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak hozzátartozóit megkíméljék a további traumáktól. Ezért nem csak „tudós embereket” kértek fel, hanem segélyszervezetek munkatársait és az erőszak áldozatainak családtagjait is bevonták a megfogalmazásba.

A gyilkosságokról szóló beszámolók során alapvetően öt elvárást kell az újságíróknak követniük:

  • Felelősségre vonás. A felelősség csakis az elkövetőre hárítható, azaz nincs helye semmiféle feltételezett „indítéknak” vagy „kiváltó oknak”, mellyel a gyilkosságot „nem jellemző eseménynek” tüntethetik fel. A családon belüli emberölést általában az elkövető régóta tartó uralkodási megnyilvánulása, kényszerítő viselkedése előzi meg, és korántsem tekinthető véletlen eseménynek.
  • Egyértelműség. Nevén kell nevezni a családon belüli erőszakot, és nem „tragédiaként” vagy „horrorként” körülírni. Minden cikk végén szerepelnie kell az Országos Családon belüli Erőszak Segélyvonalának elérhetőségének.
  • Méltóság. Kerülni kell a szenzációhajhászó, brutális nyelvezetet, amely a meggyilkolt nő és a túlélő családtagok méltóságát sérti.
  • Részvét. Az érzéketlen, közönyös megfogalmazás aszociális magatartás.

Az irányelv kitér arra is, hogy hogyan kell a témát képileg megjeleníteni. Ez alapján tilos a fotó-szolgáltatók képgyűjteményének (stock) használata, mert ez jelentéktelenné tenné az adott konkrét esetet.

Az új irányelv élharcosa, a Level Up nevű szervezet 2016-ban jött létre. Feminista aktivisták hozták létre, hogy különböző kezdeményezések és oktatás segítségével csökkentsék a szexizmust.

Az alábbi videó megtekintésével további részleteket is megtudhatnak a témáról.

Amennyiben ön bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, bántalmazottként segítséget kérhet a NANE (Nők a Nőkért Együtt) ingyenes telefonszámán: 06-80-505-101. Hívja a vonalat, ha bizonytalan, hogy bántalmazó-e a partnere, ha szeretné átbeszélni a helyzetét és a lehetőségeit, ha többet szeretne tudni a bántalmazás természetrajzáról, vagy ha érdekli, hogyan támogathatná érintett ismerősét, kollégáját, rokonát, tanítványát.

Kiemelt kép: 123rf

Szóljon hozzá!

Meghamisított Orbán-interjú 2016 decemberében

Az 1950-es éveket idézi F. Gábor szerint, ahogyan elítélték az Orbán-interjú állítólagos megváltoztatásáért

Folytatódik F. Gábor újságíró évek óta tartó kálváriája a 2016 decemberében jelentős változtatásokkal megjelent, megbütykölt Orbán-interjú ügyében. Noha korábban az újságíró számos, az ennek elkövetésével őt vádoló ügyészség állításának hitelességét megkérdőjelező ellentmondásra világított rá, ma a bíróság még súlyosbította is a végig az ártatlanságát hangoztató, az elkövetés tényét megkérdőjelező médiamunkás büntetését, amit a miniszterelnöki interjú állítólagos megváltoztatásáért kapott. F. Gábor a Media1-nek elmondta, mit gondol erről az egész ügyről, és azt jelezte: a Kúriához fordul az 1950-es éveket idéző eljárás miatt.