fbpx
Rádió a tévében. Fotó: Kelen Károly, Media1

Kelen Károly: Rádió a tévében

A bezárt Népszabadság szerkesztője Párizsban meglepődött azon, hogyan tér vissza, ami már elmúlt, s miért.

„Sátor alól kikiáltó szétnéz:
»Itt látható a nagyhírű bűvész!
A lábával karikázik,
A kezével citerázik,
az orrával orgonázik,
a fülével figurázik,
a szemével gurgulázik,
a szájával vacsorázik!«”
(Weöres Sándor: Vásár)

Nem hittem, hogy még így fogok meglepődni. Nagyon is élvezem, ahogy a média iszonyúan gyors változásai egészen új lehetőségeket nyitnak meg, új utakat fedeznek föl. Szeretem, hogy kapkodni kell a fejemet, figyelni és gondolkodni, mi mindennel állnak elő, mi mindenre találnak megoldást (ritkán) profik, (gyakran) amatőrök az újságírásban. Boldoggá tesznek az eredeti ötletek, az azelőtt elképzelhetetlen formátumok, a szöveg-látvány együttélésének sohasem látott kibontakozása.

Amire nem számítottam, hogy visszatérhetnek már régen meghaladott módszerek. Vagyis… ezt nem teljesen jól mondtam. Hiszen olyat láttam, amit még soha azelőtt. Amit el sem bírtam volna képzelni. És mégis valami régi volt, ami elkápráztatott.

Nem húzom tovább: Párizsban voltam éppen, amikor a város nagy futballcsapata Bajnokok Ligája visszavágót játszott a Manchester Uniteddel. A jegy sokba lett volna, gondoltam, tévén nézem, de nem tudtam, hogy ez nem is olyan egyszerű, mint itthon. Miként Londonban is, olyan kocsmába kell menni, amelyik előfizet sportadóra. Mert a szállóm hetven csatornája egyikén sem lehetett nézni a meccset.

Kapcsolgatás közben viszont felfigyeltem arra, hogy az egyik helyen hat szakértőnek látszó férfi egy kerek asztal mellett éppen arról beszél, hogy Bernat kiegyenlítette Lukaku vezető gólját, de sajnos, Mbappe ordító helyzetben…

Mi van??! Nem lehet nézni a futballistákat, ezek meg elemzik, ami nincs is?

Aztán egyszer csak a képernyő bal oldalán megjelent egy nő és egy férfi, mögöttük a stadion fotójával. Mellettük a csapatok összeállítása meg egy állókép a meccsről, ami egy rég elmúlt jelenetet mutat, és talán ha ötször változik egy félidőben.

A fülhallgatós-mikrofonos pár érzékelhetően a meccset követte egy nagy képernyőn, és óriási gesztikulálások, fejfogások, ugrálások közepette mesélt-suttogott-ordított arról, amit látott.

Rádióközvetítés a tévében. Szegények televíziója a XXI. században.

Futballnézés helyett együtt lehet élni a közönség szerepét betöltő riporterekkel, az arcuk a mi arcunk, a lábuk a miénkkel együtt lendül, a fejüket velünk együtt temetik a kezükbe. Látjuk magunkat, amilyenek volnánk, ha nézhetnénk a meccset.

Ez a műsor.

Időnként visszakapcsolnak a hozzáértők száraz elemzéséhez. Jókat mondanak, csak hát érdektelenek, mert nem élnek együtt a meccsel. Nem élnek együtt velünk!

De az a kettő, az igazi drukker, ők aztán tudják, mi a foci. Mi nekünk a foci.

Leesett az állam. Ámultam-bámultam, nem bírtam levenni a szemem a tévéről.

Gondolkodnom kellett: valóban van erre közönség? De hát nem adnák, ha senki sem nézné!

Végül arra jutottam, talán azoknak szólhat, akik a meccset számítógépen streamelik – élőben töltik le maguknak –, és nem értik az idegen nyelvű közvetítést?

Aztán láttam, hogy ezt a műsort is lehet streamelni. Valakinek nincs otthon tévéje, nézhetné a meccset a laptopján, de inkább ezt tölti le magának?!

Semmit sem tudunk az újságírás jövőjéről.

Kelen Károly, a bezárt Népszabadság újságírójának a Media1-en közölt, Ki a sötétségből című cikksorozatának további részeit ide kattintva olvashatják.

Borítókép: A szerző mobiltelefonos felvétele a látott jelenségről
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások