Petőfi Sándor, kokárda, sajtó

Kívánjuk a sajtó szabadságát?

Miurnusz arról, hová lett a szabad és igaz szólás vágya és esélye, és hogy mit jelenthet ma a Szabad Magyar Sajtó Napja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Kezdjük messziről, és ha lehet, a példa se legyen pozitív. A Brexit káoszába omló brit társadalom a legkézenfekvőbb példa arra, hogy egy politikai céllal félretájékoztatott, megvezetett nemzet miképp dönthet önnön sorsának megrontása mellett, noha a világ egyik legjobb közszolgálati médiaszolgálata kétségtelenül végezte a dolgát. A BBC egy világnyelv, és egy világbirodalom, majd egy világszolgálat anyagi-technikai bázisán évszázada szolgálja előfizetéses hallgatóit és nézőit. Királyi charta alapította, és működése céljait tényleg majd évszázadig nem kellett a korhoz igazítani. Újságírói etikai kódexét egy egész világ próbálta követni. Hanem az ezredforduló után, amikor a digitális média morálisan, és a közjóhoz, a közértékhez viszonyítva különutakra (is) indult, a BBC vezetői mégis szembenéztek a kor kihívásaival.

Most, amikor lelkünkben bizonyos melankolikus kegyelettel emlékezünk a szabad magyar sajtó először 171 éve esett győzelmére, talán érdemes látnunk, miként frissítette fel nemzeti céljait a XXI. századnak nekigyürkőző brit közszolgálat:

  1. Az állampolgárság és a civil társadalom fenntartása;
  2. Az oktatás és a tanulás elősegítése;
  3. A kreativitás és a kulturális kitűnőség ösztönzése, amelyhez az előfizetői díj a kreativitás kockázati tőkekéjeként használandó;
  4. Nagy-Britannia (nemzeteinek és régióinak) képviselete és azok visszatükrözése a BBC tartalomszolgáltatásában;
  5. Az Egyesült Királyságba hozni a világot és az Egyesült Királyságot kivinni a világba;
  6. A digitális Nagy-Britannia kiépítése;

Meglehet, itt meg kellene állni, és a fenti bekezdés fogalmait egyenként pontosítani, hiszen a magyar közgondolkodásban már alig jelentenek valamit. Helyette ismét szóvá tesszük és felrójuk, hogy a magyar nyelvű nyilvánosság helyreállításával az ellenzéki erők sem foglalkoznak nyilvánosan – vagy sehogy?

„Pedig nyilvánvaló, amennyiben nem sikerül a mai magyar társadalmi nyilvánosság alapvető viszonyait átalakítani, akkor bármiféle rendszerbeli vagy hatalmi változtatási kísérlet csak a nemzet erőforrásait pazarolja el, és még inkább konzerválja a fennálló, mélyen antidemokratikus, igazságtalan és csalárd kommunikációs viszonyokat. Azaz folytatódik a tulajdon és a jövedelmek átirányítása egy egyre szűkülő kisebbség javára, s üzemben marad a mindezt hatékonyan eltakaró mai torz propaganda és médiarendszer.”

– és ezt már egy szakszervezeti elemzésből emeltük ide.

Nem először van ez így.

„Dünnyögj egy új mesét / fasiszta kommunizmusét”

írta 1936-ban József Attila, akkor még csak a zavarodott elmék viharát látva, akik birkamód megvezethetők lettek egymás legyilkolására. Aztán Kepes György 1944-ben már így látja:

„Korunk a káosz kora. Az emberi és anyagi értékek elfecsérlése és az alkotó teljesítőképesség könnyelmű kiuzsorázása azt bizonyítja, hogy közéletünk elvesztette belső összhangját. Az egészséges emberi lét e hanyatlása a legfájdalmasabban az egyént érinti, akit összeroncsoltak formátlan világának szilánkjai, s képtelen arra, hogy rendet teremtsen fizikai és pszichikai igényei között.”

Ki tagadná, hogy újra pontosan itt vagyunk. Hogy soha jobban nem kellene a hatékony, tényleg mindenkit elérő közmédia, hogy az „oktatást, a tanulást elősegítse”, hogy objektív híreivel terepe legyen a politikai harcnak, nem eszköze. Petőfi Sándor még önhitten azt remélte, a puszta sajtószabadság tesz rendet közöttünk. Ma látjuk, hogy a nem szabad, a manipulált és a gyűlölködő sajtót használó Moloch miként triumfál felettünk.

Miurnusz sorozatának eddigi részeit itt olvashatják vissza.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

ITBN 2019

Jön az ITBN, álhírekkel és médiás workshoppal

Az idén már 15. alkalommal megrendezendő Informatikai Biztonság Napján a budapesti Groupama Arénában több ezer érdeklődő gyűlik össze, hogy a kiberbiztonság aktuális kérdéseiről szerezzen információkat. Lesz médiás workshop is.

Steiner Kristóf, a Kristóf’s Kitchen in The Studios leendő műsorvezetője és Nimród Dagan

Steiner Kristóf YouTube-on indít műsort

Tizenegy év után vegán gasztroformátummal tér vissza műsorvezetőként Steiner Kristóf, a címe: Kristóf’s Kitchen in The Studios. A műsort azzal a céggel közösen készíti, amelyik az RTL Klub kutyás műsorát is gyártja.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!