Miskolczy Csaba

Meghalt Miskolczy Csaba

A média- és startup szakember idén lett volna 50 éves.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Drámai hirtelenséggel, 50. életévében vasárnap elhunyt Miskolczy Csaba, startup- és tőkebefektetési szakértő, közösségi média szakember, a Magyar Üzleti Angyal Klub egyik alapítója, a Blogtér Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A szomorú hírt Miskolczy Csaba testvére, Markovits Emese közölte a Facebookon. Azt írta, testvére egyszer csak összeesett.

Miskolczy 1969. november 7-én született Ózdon, a Wikipedia szerint József Attila Tudományegyetemen 2002-ben kommunikációs szakon végzett. Ezután újságíró gyakornokként a Magyar Távirati Irodában dolgozott, majd több évig ismeretterjesztő televíziós műsorokat gyártott Delta és Jövőnéző címmel a Magyar Televízióban és a TV3 csatornán. 2003-tól szövegbányászati startup vállalkozást indított Bojár Gábor üzleti angyal (a Graphisoft alapítójának) támogatásával. Ennek sikertelensége után 2005-2010 között közösségi média szolgáltatásokat fejlesztett újabb startupjában, amely ezeket az internetes portálokat fejlesztette ki, majd működtette: a Blogter, Mommo, Videobomb (később IndaVideo) és RTL Klub videós online portáljait.

Miskolczy 2008-ban Berényi Konráddal és más közösségi véleményformálókkal együtt megalapította a Underground közösséget, amely 2013-ig évente közösségi startup konferenciákat tartott. 2010-től befektetési tanácsadóként és közvetítőként dolgozott, illetve számos tőkebefektetési tranzakció létrehozása fűződik a nevéhez. Például: IVANKA Factory, Distinction, Laokoon, Now Tech, Control Labor, Lacerta. 2011-ben Halaska Gábor újságíró társával megalapította az InsiderBlog internetes újságot, amely a hazai startup közösség véleményformáló médiuma lett. Elindította a Valley Connect kísérleti inkubációs programot, amely célja, hogy startupokat juttasson az amerikai Szilícium Völgybe. Ennek keretében inkubálta a Distinction céget, amelyet 2014-ben a Skyscanner felvásárolt. 2012-ben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által működtett Climate-KIC program hazai inkubációját vezette, amelynek keretében 6 európai országgal közösen inkubált csaknem évi 40 induló mikrovállalkozást. Ennek keretében számos nemzetközi eseményen kérték fel mentornak vagy zsűrinek (Microsoft Imagine Cup, Intell Business Plan Competition, Cleantech Open US). 2015-től a program neve Climate-KIC Accelerator Program lett. 2010-ben indította újra – a közben megszűnt – Innostart-féle Üzleti Angyal Klubot, amelynek főszervezője lett. Ennek keretében számos befektetési eseményt szervezett, amelynek célja a hazai privát kockázati tőke és a magvető fázisú tőketranzakciók felélesztése. Az üzleti angyal klubot 2014-től új néven szervezi: Magyar Üzleti Angyal Szervezet (HBAA) néven. Az üzleti angyal klub révén üzleti angyal tőkéhez jutott többek között a Spártai Vitamin, és Lacerta Gmbh (Austria). Az üzleti angyal klub 2015-ben szünetelt.

2015-ben indítja el először Wigner Jenő néven, majd Ganz Ábrahám néven azt a kísérleti iparfejlesztési programot, amelynek célja az innovációs szereplők által közösen piacra viendő innovációs termékek fejlesztésének támogatása. Az iparfejlesztési program révén az innovációs ötleteket, termékeket a gyártás előkészítés fázisába tervezi eljuttatni, olyan módon, hogy a fejlesztést az egyéni innovátorok (ötletgazdák, feltalálók, kutatók) és vállalkozások (kkv és multi) egyszerre dolgozhassanak. A program révén új tudásintenzív gyártóbázisok létrejöttét tervezi Magyarországon. A programban 5 hazai start-up (EMBER, Ivanka Concrete, Szövetség 39, FeelFlux Bike, cShield) és 2 angliai start-up (CHESS, Alchemie) szerepel. Az angol projektek az Oxford University-ről és az Imperial College-ről tervezik Magyarországon megnyitni első gyártóbázisukat.

Miskolczy Csaba nős, három gyermeke volt.

Könyvei

  • Képernyők harca (2008, HVG Kiadó)
  • Free TV, a televízió felszabadítása, avagy internet kontra televízió (ORTT, AKTI) (2008)

Miskolczy Csabát február 7-én búcsúztatják, a részletes információk a temetésről itt olvashatók.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Atreju nevû rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján

Orbán Viktor beismerte: nincs baloldali médiatúlsúly Magyarországon

A magyar miniszterelnök Rómában, nagy nyilvánosság előtt beszélt szombaton arról, hogy nincs baloldali túlsúly Magyarországon. Tavaly, sőt idén év elején is még ennek ellenkezőjét állította nyilvánosan, pedig már akkor is szinte mindent eluralt a Fidesz-barát újságírás Magyarországon.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!