kolbász

Mire lehet szükségünk a hurka és kolbász töltéséhez? (x)

Egyre gyakrabban előfordul, hogy a háziasszonyok úgy döntenek, saját készítésű hurkát, kolbászt és egyéb húsárut tesznek a családi asztalra. Ilyenkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen felszerelésekre és eszközökre, valamint alapanyagokra lehet szükségünk, ha kézműves házi kolbászt szeretnénk készíteni. Ebben a cikkben ehhez adunk most néhány tippet.

Ha igazán kitűnő alapanyagokat és kellékeket keresünk a házi kolbászkészítéshez, feltétlenül böngésszük át az ArthurMarket kolbász és hurka töltése esetén ajánlott termékeket.

Nem mindegy, milyen belet választunk

A kolbász és a hurka betöltéséhez természetes vagy műbelet is választhatunk, a kettő között azonban nagy különbségek vannak. Bár első ránézésre nincs nagy eltérés a két típus között, valójában teljesen másképpen tudunk velük dolgozni. 

A valódi belet alaposan meg kell mosnunk, teljesen ki kell tisztítanunk, ami esetenként igen hosszadalmas folyamat. Viszont cserébe egy ehető burkolatot, külsőt kap a húsáru. Töltésnél csak akkor tudunk vele jól boldogulni, ha rutinos hurkatöltők vagyunk, egyéb esetben nehézkes vele dolgozni.

Azok a műbelek, amelyek ma kaphatóak, már igen természetes hatásúak, és rendkívül megkönnyítik a munkánkat. Nem kell órákig bajlódni a tisztításával, elegendő egyszer átmosni. Kellően rugalmasak, így a töltésnél nem kell amiatt aggódnunk, hogy túl könnyen szétrepednek. Egyszerűen használható, sokkal egyenletesebb töltést biztosít, ezáltal szebb végeredményt kapunk akkor is, ha kevésbé vagyunk rutinosak a kolbászkészítésben.

Elkötés, de mivel és hogyan?

A töltés megkezdése előtt és a befejezésekor mindig el kell kötnünk a kolbásznak vagy a hurkának a végeit. Ezt megtehetjük zsineggel, de erre a célra gyártott klipszekkel is. Ha nagy mennyiséget akarunk készíteni, akkor érdemes egy klipszelőgépet is beszerezni, mert az nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a munkánkat.

Pácolás és tartósítás

Ha szeretnénk megfelelően pácolni a húst, például szalámi készítésénél – hiszen nemcsak kolbászt, de akár szalámit it tölthetünk házilag – akkor érdemes megfelelő minőségű salétromsót használni. A salétromsó ugyanis megakadályozza a Clostridium botolinum baktérium megjelenését, így konzerválja és tartósítja a húst, aminek köszönhetően igen sokáig eltartható lesz. 

Ínycsiklandó ízek

A fűszerezésről ne feledkezzünk meg, mert az alapvetően meg fogja határozni az elkészült kolbásznak, hurkának vagy szaláminak az ízét. Ha nincs bevált családi receptünk, érdemes készen kevert kolbászfűszert vásárolni a kézműves kolbászhoz, mert ennek a segítségével rendkívül ízletes finomság lesz a végeredmény. 

Ha minden alapanyagot beszereztünk, akkor már csak egy kiváló minőségű töltőgépre van szükségünk, és kezdődhet is a munka. Kezdőként érdemes kisebb teljesítményű töltőgépet vásárolni, ha pedig már rutinosabbak vagyunk, és nagy mennyiségű húsáru töltését tervezzük, akkor bátran szétnézhetünk a nagyobb gépek között is az ArthurMarket kínálatában.

(x) hirdetői tartalom

Ne maradjon le a híreinkről, iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Mielőtt távozna...

Kérje ingyenesen napi hírlevelünket és naponta elküldjük e-mail fiókjába a legfrissebb híreinket!

Adatvédelmi beállítások