fbpx
telekom, 5g

Néhány nap múlva jelentősen megnöveli a Telekom az 5G szolgáltatásának lefedettségét

A Magyar Telekom mobilhálózat-modernizációs programjának keretében idén nyárra 60 százalékra növeli lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét.

A vállalat 5G hálózata június elsejétől Budapesten, a megyeszékhelyeken, számos vidéki városban és községben, valamint a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó körül lesz érhető.

A Magyar Telekom június 1. és augusztus 31. között automatikusan, díjmentesen elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet-szolgáltatással tudnak igénybe venni – jelentette be a távközlési vállalat.

A Magyar Telekom 5G szolgáltatásának elérhetősége 2023. június 1-jétől
A Magyar Telekom 5G szolgáltatásának elérhetősége 2023. június 1-jétől. Forrás: a távközlési cég weboldala. A kép kattintással felnagyítható.

A hálózatfejlesztési program részeként a mobilkommunikációs bázisállomások korszerűsítése nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szükséges infrastruktúrát is magába foglalja. Már önmagában ezen berendezések modern eszközre cserélése is többletkapacitást teremt, amely a korszerű készülékek által kihasználható technológiai előnyöket, megbízhatóbb szolgáltatást, alacsonyabb energiafelhasználást eredményezhet.

A Telekom ezzel olyan technológiai képességeket teremt, amelyek lehetőséget adnak akár azonnali, akár későbbi szolgáltatásbővítésre az adott állomásokon és országosan. A korszerűbb hálózat rugalmassága az ügyféligényekre való gyorsabb és testreszabottabb reagálás képességének lehetőségét alapozza meg. A program keretében a vállalat 2022-ben mobilállomásainak közel 30%-át korszerűsítette, ezzel 60%-ra emelkedett a modernizált állomások száma – közölte a vállalat szerdán.

A tavaly korszerűsített tornyokat az ügyfelek igényeinek figyelembevételével, valamint a legfrekventáltabb területeket kiszolgáló bázisállomások közül választották ki. A modernizált állomások jelentős hányadán kapacitásbővítést is végrehajtottak. A Telekom 5G technológiája 700 MHz-en, 2100 MHz-en és 3600 MHz-en érhető el, a mostani fejlesztéssel jellemzően a 700 MHz-es frekvencián kerül kiterjesztésre az 5G.

„Idén is töretlenül folytatjuk az elmúlt években megkezdett stratégiánkat, célunk továbbra is, hogy magas minőségű hálózatunkkal és eszközeinkkel mindenkit a lehetőségek világába kapcsoljunk. Tavaly lekapcsoltuk a 3G hálózatunkat, 4G hálózatunk kapacitásának és lefedettségének javításán megállás nélkül dolgozunk, hogy fejlesszük ügyfélélményünket mind a hang- és adatforgalom terén. Emellett folyamatosan fejlesztjük 5G hálózatunkat is, melynek eredményeképp 2022-höz képest megháromszoroztuk 5G lakosságszám-arányos kültéri lefedettségünket” – összegezte Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az 5G szolgáltatás igénybevételéhez 5G-képes mobileszköz szükséges.

Új elnöke van a Magyar Telekomnak

5G szolgáltatást indított a Groupama Arénában a Telekom

Attól tartanak a németek, az Orbán-kormány a Telekomot is ki akarja szorítani a magyar piacról

Még több hír érhető el a Media1.hu oldalon. Kereshet minket Facebookon is.

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások