fbpx
gyász, halál

Elhunyt Bányai István illusztrátor, a The New Yorker címlapjainak tervezője

Hetvenhárom éves korában, New York államban elhunyt Bányai István grafikus, illusztrátor, animációs rendező.

A művész tüdőrák következtében hunyt el 2022 decemberében, de halálhírét csak most szombaton közölte a The New York Times nyomán a 24.hu.

Bányai István 1972-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ezután plakátokat, könyv- és lemezborítókat tervezett. Animációs rendezőként is dolgozott, legismertebb önálló rövidfilmje az 1976-os Hamm.

1980-ban Párizsba költözött, hogy Az idő urai című animációs filmen dolgozzon. Egy évvel később továbbment Los Angelesbe, ahol a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly folyóiratoknak készített illusztrációkat. Gyerekkönyveket is rajzolt, ezek közül legismertebb az íróként is általa jegyzett Zoom.

1998-ban kezdett illusztrációkat, borítórajzokat készíteni a New Yorker hetilapnak. 2001. szeptember 11. után készített New Yorker-borítóján a Mikulásnak kell átmennie egy reptéri ellenőrzőkapun. A The New York Times nekrológja idéz egy 2013-as interjút, amelyben Bányai úgy fogalmazott, borítógrafikáinak köszönhetően „mindenki vécéjébe odakerültek a rajzai”.

További hírek érhetők el a Media1-en. Követhet minket Facebookon is.

Borítókép: gyász, halál, gyertya. Fotó: Stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások