fbpx
stream

Filmnézés egyszerűen – na de hol?

Az internet és a social média szinte utalja az életünket. Az emberek nagy százaléka részese valamilyen social platformnak, manapság mindent az interneten keresünk, ott éljük az életünket. Épp ezért számos iparág állt át az online térbe is, hisz ott a legkönnyebb elérni a potenciális ügyfeleket.

Legyen szó vásárlásról, szórakozásról, kikapcsolódásról, vagy csak az online pókerről, az interneten mindenre van megoldás. Ami pedig egyre nagyobb teret nyer az online térben, azok a streaming szolgáltatók. Míg régen online nézhettük különböző oldalakon kedvenc filmjeinket, mostanra streamingszolgáltatók hadai versenyeznek vásárlók megnyeréséért, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint eldönteni melyik platform a legkedvezőbb mind választékban, mind árkategóriában. Senki számára nem lehet újdonság a Netflix, az HBO Max vagy akár a nemrégiben Magyarországra is befutott Disney+. De régi motorosok is előfordulnak még a mai napig is, mint az Amazon Prime Video vagy az Apple Tv, a továbbiakban pedig még a Hulu és az ESPN+ is szóba fog kerülni.

A lehetőségek tárháza igen széles

Sokak térnek át a fizetős szolgáltatásokra csupán a reklámmentes filmnézésért. Mind ismerhetjük az érzést, mikor kedvenc sorozatunkat a legizgalmasabb pillanatban szakítja meg egy reklám, ezt pedig inkább elkerüljük, és az internetre költözünk. Az elsők között szállt be a piacra a Hulu és az Amazon Prime Video, az előbbi 2007-ben, míg az utóbbi 2006-ban szállt be a piacra, azóta azonban hatalmas változásokon esett át mindkét platform. Az Amazon Prime Video kezdetekben csupán az Egyesült Államokban terjeszkedett, akkor még Amazon Unbox néven, később aztán a Prime csomagokkal kiegészülve a választék is jóval megnövekedett, majd globális terjeszkedésbe kezdett, míg 2016-ban elérte mai állapotát.

Az Amazon akkori versenytársa, a Hulu sok hasonlóságot mutat az ESPN+-al. Mindkét streaming szolgáltató az Egyesült Államokban streameli filmjeit és sorozatait, azonban közös pontjuk a Disney Media, melynek tulajdonjogi szerep van a két cégben. Itt pedig eljött az ideje, hogy szót ejtsünk Magyarország legfrissebb streaming platformjáról, a Disney+-ról, ugyanis a Disney Media vezetője, Bob Chapek egyesítené ezen szolgáltatókat, ezzel megalkotva egy mindennél nagyobb vendégkörrel rendelkező platformot, amely a Netflix uralmára törhetne.

Az adatok mindennél többet mondanak

Ennek az iparágnak egy célja van; minél több előfizetőt bevonzani. Ezáltal a versenyt igen egyszerű eldönteni, hisz számokban mérhető. Nézzük is meg, kinek, hogy sikerült elcsábítani a felhasználókat.

Az egyik legrégebbi szolgáltatónak, a Hulunak mintegy 46,2 millió felhasználója van, ami elég szép számnak tűnik. A másik amerikai szolgáltató emellett „csupán” 22,8 millió vendéget tudhat magáénak egy idei mérés alapján, azonban ezek a számok sehol sincsenek a toronymagasan vezető Netflix mellett, aminek az idei év második negyedébent 220,7 millió előfizetőt számoltak. A Disney vezetőjének elképzelései azonban reálisnak bizonyulnak, ugyanis a Magyarországon nem olyan rég megjelent Disney+ már idén januárban 128,8 millió felhasználót gyűjtött, így a három platform összeolvasztásával, és ezzel újabb elkötelezett filmnézőket magukhoz csábítva könnyedén a Netflix fölé emelkedhetnének.

Az HBO Max nehéz dió, ha számokról van szó, ugyanis a szolgáltatónak sikerült egy botrányt akasztania a nyakába a közelmúltban a felhasználók számának meghamisítása végett, amelyet egy kedvező üzlet érdekében tett. Ennek következményeképp a platformról már el is kezdték kivonni a filmeket, hamarosan pedig talán az HBO Max megszűnésével is számolhatunk.

A jövőbeli kilátások azonban mindig okozhatnak meglepetést

A streamingszolgáltatás piaca nem mondható telítettnek, amit a Disney+ be is bizonyított, így nem valószínű, hogy a szolgáltatóknak nem lesz mégtöbb vetélytársuk a jövőben. Az új belépőknek azonban valami olyat kell nyújtaniuk, ami újdonságot tud mutatni, a Netflix és a Disney+ pedig rendesen feladta a leckét, de a jövőben még bármi megtörténhet.

(x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások