fbpx
Telefon töltők.

Eldőlt: jönnek az egységes töltők az EU-ban

Az elmúlt évtizedben az Európai Parlament többször is szorgalmazta a töltők egységesítését. A gyártókkal folytatott korábbi egyeztetések ellenére az önkéntes lépések nem hoztak valódi változást a fogyasztók számára, és nem sikerült érdemben csökkenteni a mobiltöltők számát. Ez azonban most megváltozik.

Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet C típusú USB-porttal kell ellátni 2024 végétől – közölte az Európai Parlament (EP) Tájékoztatási Irodája a Media1.hu-val, hozzátéve: ez a kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

A tegnap, kedden 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott új jogszabály nagyobb ívű uniós törekvéseket is szolgál: az EU ugyanis azt szeretné elérni, hogy kevesebb elektronikus hulladék keletkezzen, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból.

Kábelkáosz: hamarosan valamennyi elektronikai eszközt azonos töltővel lehet majd feltölteni.
Kábelkáosz: hamarosan valamennyi elektronikai eszközt azonos töltővel lehet majd feltölteni. Fotó: stock / Depositphotos.

A jogszabály azt is eléri, hogy a fogyasztóknak ne kelljen minden egyes alkalommal új töltőt venniük, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket, illetve elég lesz egyetlen töltő az összes készülékükhöz.

Gyártótól függetlenül ugyanazzal az USB-C porttal lesznek ugyanis ellátva a legfeljebb 100 watt teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket.

Külön termékcímkén kell majd jelezni a fogyasztók számára a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg tudják állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában azt is el tudják majd dönteni, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolniuk vagy sem – közölte az EP.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások