fbpx
Feliratozás a Játékszínben

Hallássérültek színházba járását segítő innovációt mutatott be a Vodafone

A technológiát az Életrevalók című darabon mutatták be a Játékszínben, Hirtling István és Vadász Gábor főszereplésével.

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be a legújabb, kulturális digitális fejlesztését. Az innováció a hallássérült érdeklődők számára teszi lehetővé az akadálymentes színházba járást, azáltal, hogy a színdarabokat valós időben feliratozzák a néző okostelefonján.

A Vodafone hallássérülteket segítő innovációja a Játékszínben
A Vodafone hallássérülteket segítő innovációja a Játékszínben

A jelenleg mintegy 60 ezer nagyothalló, valamint közel 9 ezer siket személy él Magyarországon. A hallássérült emberek a hétköznapi élet kihívásai mellett számtalan kulturális élményből maradnak ki – ritkán nyílik lehetőségük például arra, hogy olyan színházi előadásokat találjanak, amelyen jelnyelvi tolmács segíti a darab megértését.

„Technológiai vállalatként a Vodafone-nál hiszünk abban, hogy a társadalom különböző csoportjainak összekapcsolásával egy befogadóbb környezet megteremtéséhez járulhatunk hozzá. Éppen ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy olyan ügyek mellett állhassunk ki, amelyek hozzájárulnak a társadalom építéséhez, megoldást kínálnak a ma és a jövő kihívásaira. Külön öröm számomra, hogy ezúttal egy olyan együttműködés részesei lehetünk, amely lehetőséget biztosít a hallássérült emberek számára, hogy akadálymentesen vehessenek részt a színházi eseményeken és ezáltal egy teljesebb életet éljenek”

– mondta Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Így működik a feliratozás

A megoldás gyakorlati használata a következő: a nézők a színházba érkezve okostelefonjuk segítségével a Vodafone által biztosított zárt wifi hálózatra csatlakoznak, amelyhez kizárólag azok a személyek férnek hozzá, akik jegyet váltottak az adott előadásra, ezáltal maximalizálva a hálózat zavartalan működését. A wifire való csatlakozás után fér hozzá a látogató ahhoz a weboldalhoz, amelyen keresztül az adott színházi előadás feliratozása elérhető.

Az Életrevalók című előadás a Játékszínben.
Az Életrevalók című előadás a Játékszínben. Fotó: Játékszín / Facebook.

A rövid üdvözlő szövegek elolvasását követően már csupán annyi a teendő, hogy a látogató rányomjon az előadás kezdetekor megjelenő „Kezdés” gombra, amely egyben egy parancsgomb is, ami biztosítja, hogy a telefon képernyője ne sötétedjen el az előadás időtartama alatt. A nézők a színházi szék háttámlájára húzott tartóba helyezik a mobiltelefonjukat. A szöveg a telefon kijelzőjén jelenik meg – sötét háttéren, hogy a többit nézőt se zavarja –, így kényelmesen olvasható a hallássérült színházba látogató közönség számára, miközben a színpadon zajló események is követhetők maradnak.

„A Játékszín konzekvensen vesz műsorra olyan előadásokat, amelyek az elfogadással, az integrációval és az emberi együttélést érintő morális kérdésekkel foglalkoznak – az Életrevalók mellett ide sorolható a Virágot Algernonnak és a Teljesen idegenek is. Eddig is komolyan vettük, hogy a művészet szintjén foglalkozzunk bármilyen tekintetben hátrányos helyzetben élőkkel. A gyakorlatban tenni egy csoportért új dimenziót nyit a felelősségvállalásban, ez következett most el a Vodafone-nal kötött együttműködéssel. Érdekesség, hogy már létezik egy produkciónk, amely ugyancsak élvezhető előadásélményt nyújt a hallássérült közönség számára is, lévén néma előadás: ez a Nagyvárosi fények. A Vodafone új fejlesztésével azonban a legmagasabb minőségű színházi lehetőséget teremtjük meg ennek a közönségrétegnek”

– fogalmazott Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

A tervek között szerepel további színházi darabok akadálymentesítése, valamint nyitottak további partnerek bevonására, annak érdekében, hogy a nagyothalló közönség minél szélesebb köre számára tegyék elérhetővé a kultúra ezen szeletét.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Az Életrevalók című előadás a Játékszínben. Fotó: Játékszín / Facebook.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások