fbpx
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói által tervezett és épített Formula Student East (FSE) versenyautó.

5G-s, távvezérlésű versenyautót mutatott be a Vodafone és a BME

Éles teszten is kipróbálták a fejlesztést a Hungaroringen.

Egy távirányítású, 5G-s versenyautót mutatott be a Vodafone, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói terveztek és építettek meg a Járműmérnökök Egyesülete által szervezett Formula Student East (FSE) mozgalom keretén belül – olvasható a Vodafone Magyarország keddi közleményében.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói által tervezett és épített Formula Student East (FSE) versenyautó.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói által tervezett és épített Formula Student East (FSE) versenyautó. Fotó: Vodafone Magyarország.

Az FSE egy olyan konstrukciós mérnökverseny, amelynek keretein belül egyetemi hallgatóknak nyílik lehetőségük versenyautók megtervezésére, megépítésére, majd azok éles, versenyben való kipróbálására.

A Vodafone, valamint technológiai partnere, a BME Formula Student East csapata az együttműködés során olyan technológiai megoldást fejlesztett ki, melynek segítségével lehetőség nyílik 5G privát hálózaton keresztül valósidőben versenyautót vezetni. A Hungaroring területén szeptember 17-én tartott teszten az 5G technológia tette lehetővé, hogy a versenyautót távolról, ugyanakkor biztonságosan lehessen vezérelni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói által tervezett és épített Formula Student East (FSE) versenyautó távirányítással működő kormánya.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói által tervezett és épített Formula Student East (FSE) versenyautó távirányítással működő kormánya. Fotó: Vodafone Magyarország.

A Vodafone Magyarország közleménye szerint az 5G magánhálózat a gépipar teljes értékláncában új távlatokat nyithat, hiszen ez egy olyan stabil, biztonságos, alacsony késleltetésű és iparban is alkalmazható vezetéknélküli technológia, amely költséghatékonyabb és biztonságosabb a korábbi hálózatoknál.

„A Vodafone-nál azon túl, hogy igyekszünk elsőként bemutatni a legújabb fejlesztéseket, törekszünk arra is, hogy ezeket a technológiai innovációkat a társadalomra nézve hasznos módon alkalmazzuk. A BME Formula Racing Teammel és a Járműmérnökök Egyesületével kötött partnerségünkkel az volt az elsődleges célunk, hogy értéket teremtsünk és a digitalizáció által hatékonyabbá tehessük a járműipar területén tevékenykedő kollégák munkáját. Örömünkre szolgál, hogy az 5G technológiát most már az autóversenyzés területén is hasznosítani tudjuk, bízunk benne, hogy a jövőben tovább szélesíthetjük együttműködői portfóliónkat”

– mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói által tervezett és épített Formula Student East (FSE) versenyautó. Fotó: Vodafone Magyarország.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások