fbpx
Rák József operatőr.

Elhunyt Rák József operatőr, a FotoVideo című lap alapító-főszerkesztője, a Duna TV volt osztályvezetője, tanácsadója

Meghalt csütörtökön Rák József Balázs Béla-díjas és Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjas magyar operatőr-rendező, a Magyar Operatőrök Társaságának alapító tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a HSC Stábiskola oktatója – tájékoztatta a Magyar Operatőrök Társasága az MTI-t pénteken.

Rák József 1941. október 24-én született Vámosmikolán. 1964-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem természettudományi karán, 1969-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1968-tól a Movi operatőreként, 1971-től operatőr-rendezőként dolgozott.

1995-től a Duna TV osztályvezetője, majd 2001-től 2005-ig tanácsadója volt. 1999-től alapító-főszerkesztője volt a FotoVideo című lapnak. 1984-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán (ma Egyetem) tanított, 2000-től két évig az Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció tanszékén a videó szakirány vezetője volt, 2005-ben nyugdíjba vonult.

Mint azt a szervezet kiemelte, Rák József alkotásaiban különleges felvételi technikákat: mikro- és makrofelvételeket, speciális effektusokat alkalmazott. Pályafutása alatt több műfajban is alkotott. Kiemelkedő munkái között szerepel A gímszarvas, az Utazás, a Családfotó, az Őszi lárma, A tanítvány, amelynek rendezője is volt, a Zöld Múzsák Csókja című sorozat vagy a Visszafelé című alkotások.

Munkásságát 1986-ban Balázs Béla-díjjal ismerték el, a filmszemle különdíját 1993-ban, a Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjat 2021-ben vehette át.

További hírek.

Borító: Rák József operatőr. Fotó: WebgeneracioTV / YouTube.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások