fbpx
földgazdálkodás

Az Agrár-Ökológiai Programban rejlő lehetőségek (x)

Ma már nem szabad megfeledkezni az elérhető támogatásokról, kiváltképp akkor, ha gazdaként növénytermesztéssel foglalkozunk. Az elképesztő mértékben növekvő árak mellett az időjárás viszontagságaival is meg kell küzdenünk, ezért javasolt minden adódó lehetőséget kihasználni.

Takarónövényekkel több legyet is üthetünk egy csapásra

A Primag zöldtrágya növényeivel nemcsak eleget tehetünk egy elvárásnak, amely az AÖP listáján is szerepel, hanem kihasználhatjuk a takarónövények pozitív tulajdonságait is. Ezeket alkalmazva számíthatunk a talaj regenerációjára, ahogy a szerkezet és termékenység is sokkal jobb lehet, ha megfelelően élünk a zöldtrágya növények alkalmazásának lehetőségével.

Csillagfürt vagy olajretek, mustár vagy facélia, esetleg mézontófű vagy pohánka? Ezek, s még sok más növény is alkalmas arra a szerepre, hogy jobb előfeltételeket teremtsenek az utánuk következő növények fejlődéséhez. A megfelelő vetőmag-kombinációk révén pedig még tovább fokozhatók az előnyök.

Hogyan működik az Agrár-Ökológiai Program?

2023-tól szükséges, hogy nyilatkozzanak külön a gazdák arról, hogy részt kívánnak-e venni a programban. Az Agrár-Ökológiai Program keretén belül több olyan növénytermesztési gyakorlat is megtalálható, amelyet alkalmazva elérhetővé válik a támogatás. Az elvárások hasonlóak az AKG-ban megfogalmazottakhoz, a cél itt is a zöldítés gyakorlatának előtérbe helyezése, kedvező lépések, módszerek kialakítása és általánossá tétele.

A program keretén belül a különböző módszerek megvalósításával, alkalmazásával pontokat gyűjthetünk. A bevethető gyakorlatok értelemszerűen attól is függnek, hogy milyen besorolású területről van szó, így eltérnek a gyepek, az ültetvények és a szántók esetén. A részletesen felsorolt lehetőségeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvashatjuk el.

Jó gyakorlatok az AÖP-ben való részvételhez

Szántók esetében a talajtakaró növények alkalmazása mellett meg kell felelni a terménydiverzifikációra vonatkozó követelményeknek. A szántók 10%-át a tájelemek fenntartásához, valamint a sokszínűség növeléséhez hozzájáruló gyakorlatokra kell fordítani, például erdősávok kialakításával, erózióvédelmi terület megvalósításával, illetve talajtakaró növények telepítésével.

Az elvárások kiterjednek a méhek védelmével kapcsolatos intézkedésekre, amilyen a rájuk részben vagy nagyon veszélyes növényvédő szerek elhagyása, mellőzése. A mozaikos tájszerkezet kialakítása, az ammónia-emisszió mérséklése, a mikrobiológiai készítmények alkalmazása mind hozzájárul ahhoz, hogy kedvező változásokat érhessünk el. Ahogy az utóbbinak köszönhetően növelhetjük a talaj szerves anyagban való gazdagságát, úgy a talajtakaró növények révén a nitrogén mennyiségét is kedvezőbbé tehetjük.

Ezek, valamint a többi gyakorlat, amelyek az AÖP keretében feltételként fogalmazódnak meg, hosszú távon javítják a növénytermesztés körülményeit is.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások