fbpx
megállapodás

A 30 napos fizetési határidő kecsegtető ajánlat vagy komoly kockázat? (x)

A sok iparágban, így a kereskedelemben, szállítmányozásban, építőiparban szokásos 30 napos fizetési határidő kétségtelenül előnyös a számlát befogadó üzleti partnernek, azonban a számlát kiállító és a pénzére sokat váró cég számára az előnyök mellett hátrányokat is jelent.

A 30 napos határidő vajon milyen hatással van a vállalkozások számára? Az előnyök mellett komoly pénzügyi kockázatokat jelent az egyik fél számára, így minden esetben körültekintően kell eljárni ilyen ügyletek esetén.

A 30 napos fizetési határidő előnyei

A 30 napos fizetési határidő legnagyobb kockázata, hogy amennyiben céged működése jelentősen függ a bevételeidtől, a késői teljesítéssel kicsúszol a fizetési határidőkből, ami ellehetetlenítheti a mindennapos működésedet. Megoldást kínálhat ilyen helyzetekre a FlexiBill digitális faktoring, amely egyedülálló online lehetőség a magyar piacon.

A hosszabb fizetési határidő a rizikók mellett előnyökkel is szolgál a vállalkozások számára. Ezek az alábbiak:

  • Sikeresen bővíthető az ügyfélkör: A nagyobb vállalatok elvárják ezt a gesztust, a kisebb partnerek számára pedig ösztönző lehet a 30 napos fizetési határidő. Persze ennek is megvan a kockázata, mert ezzel a lehetőséggel azok a cégek is szívesen élnek, amelyek likviditási problémákkal küzdenek, ez pedig egy ördögi kört teremthet. Kivédésére a potenciális partnerek alapos pénzügyi háttérellenőrzése javasolt.
  • Segít fenntartani az ügyfélkört: Amennyiben a versenytársaid bevállalják a 30 napos fizetési határidőt, az számodra egyfajta kényszerhelyzetet teremt, neked is be kell állni a sorba, nem fogsz tudni szembemenni az árral. Így a 30 napos fizetési határidő egyfajta megtartó erőt is jelent.
  • Növeli az ügyfelek hűségét: Amennyiben hosszú fizetési határidőt adsz a partnereidnek, azzal a céged viseli a pénzügyi kockázatokat, azonban a másik oldalról nézve a 30 napos fizetési határidő hozzáadott értéket képvisel a nívós terméked/szolgáltatásod mellett, növelve ezzel a vásárlói hűséget.

A hosszú fizetési határidő hátrányai

A 30 napos vagy hosszabb fizetési határidő bevállalása kockázatos lehet, amennyiben a vállalkozásod működése erősen bevételfüggő, hiszen a csökkentett működőtőke miatt nem tudsz újabb árut, fuvart megfinanszírozni.

De a halasztott fizetési határidő nemcsak a fejlesztéseket, hanem a mindennapi működést is veszélybe sodorhatja, továbbá megnöveli a késve vagy egyáltalán nem fizető ügyfelek számát, ezáltal tovább mélyítve a likviditási problémákat.

Hogyan hidalhatók át a fizetési nehézségek?

Vannak helyzetek, amikor bár nem kerülhetők ki a hosszú fizetési határidők, azok mégsem kell, hogy a működést, a fejlesztést gátló cash flow problémákat okozzanak, ugyanis létezik a banki hitelezésnél gyorsabb, egyszerűbb és átlátható megoldás azok orvoslására.

Amennyiben a digitális faktoringot választod, nem kell kivárni a teljesítés 30, 60 vagy 90 napos határidejét, hanem a faktoráltatást követő akár 24 órán belül megkaphatod a számla ellenértékének 90%-át.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások