fbpx
chili paprika

A chili paprika múltja és jelene (x)

Természetesnek vesszük, hogy ma akár hipermarketekben, akár online vásárolhatunk chilit vagy paprikamagot, de ha jobban belegondolunk néhány évtizede még egy szimpla banán is luxuscikknek számított. 

A chilinek is kellett néhány évszázad, mire betört az európai közemberek mindennapjaiba, de ahogy mondani szokták: minden jó, ha a vége jó, és ennek a kalandos életútnak úgy tűnik heppiend a vége. 

Amerikából jöttem, mesterségem címere…

Meglehetősen keszekuszák a chili eredetét firtató történetek, de általánosságban az közös pontja az elbeszéléseknek, hogy Közép- illetve Kelet-Amerikát jelölik meg származási helyként. Régészeti leletek sora ad bizonyítékot arra, hogy időszámításunk előtt Peruban már nem csak vadon termő növényként volt jelen, hanem az ott élők már saját maguk nevelték, és dolgozták fel a termést. Nemesítésről persze még szó nem eshetett, ahogy a természettől kapták ezt az ajándékot, abban a csípős változatában használták fel. Ma már számos helyen termesztenek chilit, itthon például a saját termesztésű paprikáiból készíti a Chili Hungária Webáruház chili szószait és száraz fűszerek remekeit.

 

Köszönet Kolumbusz orvosának

Amikor Kolumbusz Kristóf hazaindult Spanyolországba az akkor még Indiának hitt Amerikából, orvosa, Alvarez Diego Chanza ragaszkodott hozzá, hogy vigyenek magukkal ennek a különös növénynek a magjaiból is. Miután partra szálltak, kereskedők révén jutott el később Európán át Afrikába és Ázsiába. Hívták indiai, spanyol és török borsnak is.

Dísznövény vagy gyógynövény?

Amikor Magyarországon a 16. században megjelent a chili, csípőssége miatt mérgezőnek gondolták. Emiatt sokáig csak főúri és főpapi kertekben lelt otthonra. A bokrosabb, cserépben nevelt paprikák impozáns látványt nyújtottak, de ennél többre Széchy Margit, Zrínyi Ilona nevelőnője elbeszélése szerint nem használták.

Az Alföldön kitörő járványok miatt kezdték el a törökök orvosságként fogyasztani, majd a 18. században a paraszti konyhákon ezzel helyettesítették az akkor aranyárban lévő borsot. Elterjedését igazából gyógyhatásának köszönheti, hiszen hamar észrevették, hogy jó hatással van az emésztésre, de kiválóan kezelték vele a maláriát is.

Mára élvezeti cikké vált

Az orvostudomány már eddig is számos pozitív tulajdonságát felismerte, de a kutatások még ma is tartanak. Annyi bizonyos, hogy fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, serkenti a vérkeringést, az emésztést. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő.

Külsőleg használatos krémeket, spray-ket, kapszulákat készítenek a kapszaicin nevű hatóanyagából, de rendszeresen fogyasztva is pont ugyanolyan hatásos. Gyógyhatásai mellett ma már élvezeti cikk is. Rajongói lelkesen nevelgetik otthonaikban a különböző fajtájú paprikákat, amikben nemcsak gyönyörködnek, hanem jóízűen el is fogyasztják.

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások