fbpx
D-vitamin

A napsütéssel elfelejthetjük a D-vitamin pótlását? (x)

A téli időszakban kevesebb napfény ér minket, ami a kedvünkre is rá tudja nyomni a bélyegét. Éppen ezért a nyár első napsugarai igazi boldogságforrásként tudnak szolgálni: kívül-belül képesek feltölteni minket. Sütkérezni a napon legalább olyan pihentető és megnyugtató, mint egy jógaórán részt venni vagy meditálni – arról nem beszélve, hogy a Nap sugaraiból nyert D-vitamin létfontosságú a szervezetünk számára.

Mennyi időt kell napon töltenünk?

A D-vitamin egyedülálló vitamin, amelyből a legtöbb ember nem jut elegendő mennyiséghez. Ezt a különleges vitamint a szervezetünk maga állítja elő, mégpedig a napfénynek köszönhetően, éppen ezért az északi országokban élők – vagy akár hazánkban a hidegebb hónapokban az emberek – D-vitamin szintje nagyon alacsonyan van. A téli hónapok végére pedig szó szerint kiürülhet a testünk D-vitamin-raktárkészlete.

Ám amint beköszöntenek a melegebb hónapok, a testünk ismét energiát nyerhet a bőrünket ért napfénynek köszönhetően. Bár a felnőtteknél fedezheti a szükséges D-vitamint, ha megfelelő mennyiségű ideig tartózkodnak a Napon, sajnos ez az esetek többségében nem valósul meg. Átlagosan napi 20-30 percet kéne minden nap a sugarak kereszttüzében töltenünk – ezt a hatást pedig tovább erősíthetjük az egészséges táplálkozással és étrend-kiegészítők szedésével.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely – ahogy már fentebb is írtuk – a bőrben termelődik napfény hatására. A szervezetünk mesterségesen (szintetizálva) képes létrehozni. A D-vitamin létfontosságú bizonyos szerveink, az egészségünk és életfunkcióink fenntartásához is. Többek között szükséges az erős csontok, az egészséges fogazat és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ezen kívül befolyásolja a hormonok működését, szabályozza a vérnyomást, segíti a kalcium és a foszfát felszívódását és még sorolhatnánk.

D-vitamin nyáron: szükséges?

A D-vitamin tehát elengedhetetlen a szervezetnek az év minden szakában. Télen pótolhatjuk tablettákkal vagy élelmiszerekkel. De mi a helyzet a nyári hónapokkal? Ilyenkor először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy mikor és mennyi időt tölthetünk még egészséges keretek között a napon és jó ismerni a különbséget az egyes napsugarak között. Óriási különbség van ugyanis az UV-A- és UV-B-sugarak között: ezek közül csak ez utóbbi segíti a D-vitamin termelődését.

Mennyit napozzunk?

Egy felnőtt átlagos napi D-vitamin szükséglete 1000-2000 egység, amelyhez napi 20-30 perc napon töltött időre van szükség. Megoszlanak a vélemények, hogy ezt mely napszakban érdemes megtenni, hiszen 11 és 15 óra között kifejezetten veszélyes napon tartózkodni. Ezért mindenképpen törekedjünk a biztonságra, ne vigyük túlzásba a napozást és használjunk fényvédőt is! A napozást követően kevesen tudják, de a D-vitamin felszívódását úgy tudjuk a legjobban támogatni, ha csak vízzel mosakszunk, ugyanis a bőrön keresztüli felszívódásához több nap is szükség lehet. Ezt követően pedig a vérkeringéssel kerül a többi szervünkbe.

Mivel és mikor érdemes pótolni?

Az irodában töltött idő vagy a home-office miatt gyakran ki sem mozdulunk a négy fal közül, de a D-vitamin pótlása ettől még létfontosságú. Szerencsére több ételünk is gazdag forrásként szolgálhat, így olyan táplálékokban találhatunk D-vitamint, mint a tej, a margarin, a máj, a húsok, a tojás vagy a halak. Ám, ha ezeket nem szeretjük vagy nincs lehetőségünk ezekből készíteni különféle fogásokat a vacsorához vagy ebédhez, akkor választhatjuk az étrend-kiegészítő formáját is. Itt azonban figyelünk oda, hogy csak a megengedett napi mennyiséget szedjük be, mivel túladagolása vesekövet okozhat.

A nyár beköszöntével – ha van rá lehetőségünk és időnk – töltsünk minél több időt a szabad levegőn a fent említett tanácsok betartásával, élvezzük a nyári napsütés kellemes érzését és szívjuk magunkba az energiát, az erőt és persze a létfontosságú D-vitamint!

(x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások