fbpx
szerződés aláírás

Mit is jelent az az IFRS? (x)

Bár az IFRS rövidítést sokan nem ismerik, akiknek igazán kell (cégvezetők, tulajdonosok, hitelezők), azoknak ismerősen csenghet. Ha röviden szeretnénk meghatározni, akkor ez egy komplex, nemzetközi rendszer, ami összehasonlíthatóvá teszi a vállalkozásokat. És hogy mi van mögötte? Nézzük!

Mi is az az IFRS?

Ez egy rövidítés, ami az angol International Financial Reporting Standardsből ered. Magyarul ez a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardokat jelenti. A Nemzetközi Számviteli Standard Testület bocsátja ki.

Jelenleg 150 országban alkalmazzák, melyek 84%-ában kötelező jellegű a legtöbb vagy akár az összes vállalkozás számára. A céljuk az, hogy bármelyik piacon is működjenek az egyes cégek, összehasonlíthatóvá váljanak. Továbbá, hogy átláthatóságot, elszámoltathatóságot és hatékonyságot hozzon az adott piacokra.

Magyarországon 2016. január 1-től vált lehetővé egyes hazai vállalatok számára, hogy az éves beszámoló elkészítése az IFRS alapján történjen. Az igazi áttörést azonban a következő év, azaz 2017 hozta el, a legtöbb hazai cég ekkor tért át az IFRS-re.

Az IFRS előnyei

A bevezetésének egyik nagy előnye az volt, hogy általa csökkentek az adminisztratív terhek. Mivel onnantól kezdve nem kellett kétféle számviteli rendszert működtetni (egyet a hazai, egyet pedig a nemzetközi szabályok szerint).

Ha valaki az IFRS mellett döntött, az mentesült a magyar számviteli szabályok alkalmazása alól. Ha tehát valaki szerette volna, hogy nemzetközi szinten is összehasonlítható szereplővé váljon, az többszörösen is jól járt.

Kötelező-e az IFRS?

2017-től kezdve egyes cégek számára kötelezővé vált az IFRS bevezetése. Méghozzá azoké, amelyek értékpapírjaikat az Európai Gazdasági Térség valamelyik tagállamában forgalmazzák. 

Azon cégek, amelyeknek anyavállalata e szerint készíti az éves beszámolóit, választhatnak, hogy ők is átállnak-e erre a módszerre. Ahhoz viszont, hogy összehasonlítható és mérhető legyen a teljesítményük, célszerű meghozni a döntést a váltásról.

Áttérés és visszatérés

Nem minden cég térhet át az IFRS-re. Ahhoz, hogy egy vállalkozás áttérhessen erre az új rendszerre, igazolnia kell a felkészültségét. Ennek az a módja, hogy egy, a felkészültségét igazoló jelentéssel kell rendelkezzen a vállalat, melyet egy IFRS-minősítéssel rendelkező kamarai könyvvizsgáló bocsáthat ki.

Két esetben van lehetőség a visszatérésre a nemzetközi rendszerből a hazaira. Az egyik az, ha már öt lezárt pénzügyi évvel rendelkezik a vállalkozás a nemzetközi rendszerben. Valamint akkor is nyitva áll a váltás lehetősége, ha az anyavállalatának személyében történik változás.

Ha összegezni szeretnénk, akkor elmondható, hogy több előnye is van az IFRS-nek, így érdemes rá áttérni. Legalábbis akkor, ha nemzetközi szinten is szeretnénk értékelhetővé és később akár értékesíthetővé is tenni a cégünket. Ilyen esetben, erre gondolva ez gyakorlatilag kötelező!

(X) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások