fbpx
szemvizsgáló szemüveg

A szürkehályog kialakulásának lehetséges okai (x)

Főleg az idősebbeket sújtja a szürkehályog, ami napjaink egyik leggyakrabban előforduló szembetegsége. Egyik fő veszélye abban rejlik, hogy fájdalommentes, lassan alakul ki, ezért hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig kezeletlenül akár a látás teljes elvesztéséhez vezethet. Veszélyessége és elterjedtsége miatt nem árt tudni, milyen tényezők növelhetik kialakulásának kockázatát.

A szürkehályog (cataracta) egyik legjellemzőbb tünete a szemlencse elhomályosodása, mely a látás romlásához vezet. Kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek, annyi azonban bizonyos, hogy szerepet játszik benne a szemlencse anyagában oldott fehérjék kicsapódása.

A szürkehályog a 65 év feletti korosztály esetében 25%-os gyakorisággal fordul elő, a 75 év felettieknél ez az arány már 40%. Fiatalabb korban az emberek többsége nem foglalkozik az időskori betegségekkel, pedig – mivel nagyon sokakat érint – hasznos lenne tudni, milyen okok vezethetnek a szürkehályog kialakulásához.

UV-sugárzás

Az egyik tényező, ami a szürkehályog kialakulásához vezethet, az UV-sugárzás. Sokat hallani – különösen nyári időszakban – az erős napsugárzás káros hatásairól, illetve bőrünk védelmének fontosságáról. Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, hogy ez bizony a szemünk állapotát is befolyásolhatja. Az UV-sugárzás rombolhatja az ideghártyát és növelheti az ún. szabadgyökök számát, ami szintén előidézheti a szürkehályog kialakulását. Ezért nyári időszakban javasolt az UV-szűrős napszemüveg viselése, illetve a legmelegebb déli órákban a szemünk miatt is fontos az árnyékos helyeken való tartózkodás. A szabadgyökök számát a helytelen táplákozás is növelheti, ezt az antioxidánsokban gazdag vitaminok (C-, E-vitamin) és flavonoidok fogyasztásával ellensúlyozhatjuk (utóbbi a színes gyümölcsökben, például az áfonyában és a szederben nagy mennyiségben előforduló festékanyag).

Gyógyszerek

Tudományos kutatások szerint a szürkehályog kialakulásának kockázatát bizonyos gyógyszerek is növelhetik (szteroid-alapú, illetve immunszupresszív gyógyszerek). Ezeket az orvos által felírt gyógyszereket gyógyulásunk érdekében természetesen szednünk kell, a szűrővizsgálatokon való rendszeres, évenkénti részvétel azonban ebben az esetben fokozottan ajánlott.

Mechanikus sérülések

A szürkehályogos megbetegedések mechanikai sérülések eredményeként is kialakulhatnak. A sportolás, a barkácsolás és általában a fizikai munkavégzés során nagyobb eséllyel következhetnek be ezek a sérülések. Ezért ezen tevékenységek során fokozottan ajánlott szemünk megóvása, például védőszemüveg viselésével.

Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás

A kockázati tényezők között szerepel bizonyos élvezeti cikkek fogyasztása is. Ilyenek a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása és az említett rossz szokások közötti összefüggések egyelőre nem teljesen tisztázottak, azt azonban tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a dohányzás időskorban elősegíti a makula degeneráció kialakulását.

…és amiről nem tehetünk

Minden elővigyázatosság és óvatosság ellenére a szürkehályog kialakulásában is vannak nehezen, vagy egyáltalán nem befolyásolható faktorok. Ennél a betegségnél sem tekinthetünk el a genetikai tényezőktől. A jelenleg is zajló kutatások szerint beszélhetünk olyan genetikai eredetű problémákról is, amelyek az immunrendszer helytelen működését eredményezik, ezzel pedig közvetetten idézik elő a szürkehályog kialakulását. Utóbbiak közé tartozik például a cukorbetegség. Autoimmun-betegségek esetén is fokozottabb figyelemre van szükség: folyamatosan figyelni kell látásunk állapotát, homályos látást tapasztalva pedig haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. A szemészeti szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel – különösen az időskorhoz közeledve – akkor is javasolt, ha nem tapasztalható semmilyen látási rendellenesség.

 

(x) hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások