fbpx
házimozi

5 dolog, amire szükséged lesz a professzionális házimozihoz (x)

Nincs is élvezetesebb annál, mint az otthon kényelmében megnézni kedvenc filmeinket, hiszen így nem vagyunk időhöz kötve, nem kell a zsúfolt plázákban sorban állni, és még az utazással sem kell bajlódni.

Bármikor meghívhatjuk a barátokat vagy összeülhetünk a családdal egy egész estés mozizásra, persze ehhez szükségünk lesz egy professzionális, minőségi audiovizuális élményt nyújtó házimozira. Hogyan állítsuk ezt össze? Mire figyeljünk? Cikkünkben ehhez adunk tippeket!

Miért döntenek a hagyományos mozizás helyett egyre többen a házimozi kialakítása mellett?

A technika fejlődésével már otthonainkba is könnyedén odavarázsolhatjuk a moziélményt. Remek minőségben nézhetjük zavartalanul a filmeket és sorozatokat, ráadásul nem vagyunk időhöz kötve, szabadon élvezhetjük a filmezést – a többi néző beszélgetésétől vagy popcorn ropogtatásától megkímélve magunkat. Nem kell elutaznunk a legközelebbi moziig, hosszú távon pedig költségkímélőbb megoldás is lehet az otthoni mozizás.

Rengeteg előnye van az otthoni filmezésnek, ráadásul viszonylag költséghatékonyan kialakíthatjuk ezt az otthoni szórakoztatórendszert. Néha például elég egy-egy minőségi koax kábel beszerzése és máris mérhető javulást vehetünk észre a hang- és képminőségben.

Ezeket szerezd be a professzionális házimozihoz

1. Kellően nagy TV vagy projektor

A moziélmény egyik legfontosabb összetevője a minőségi vizuális megjelenítés, ehhez pedig mindenképp szükségünk lesz egy megfelelő méretű tévére vagy projektorra. Mindkét esetben figyeljünk oda az optimális elhelyezésre, hogy ne legyen se túl magasan, se túl alacsonyan a kép. Általában a gyártók a termékleírásban pontosan megadják, hogy milyen távolságban és milyen magasan elhelyezve élvezhető a legjobban az adott készülék vizuálisan, ezt mindig tartsuk be!

2. 5.1-es hangfalszett

Az igazi hangélményhez nem lesz elegendő a tévé hangfala, ezért egy 5.1-es hangfalrendszer gondoskodjon inkább a térhangzásról. Az 5.1-et a mozikban is azért szeretjük annyira, mert így valóban azt érezzük, hogy az események sűrűjében lehetünk. Azonban itt is fontos kellő figyelmet fordítani a hangfalak optimális elhelyezésére a térben, hiszencsak akkor lesz valóban minőségi a hangzás.

3. Koax és egyéb kábelek

Ha megvannak a minőségi készülékek, bizonyára nem akarunk azzal rontani az élményen, hogy silány kábelekkel kötjük össze ezeket, hiszen akkor sajnos a várt eredmény, azaz a hamisítatlan moziélmény is elmarad a kívánttól. A koax kábeleket és egyéb összekötő kábeleket is körültekintéssel válogassuk össze, ha pedig szükséges, akkor cseréljük le a készülékek dobozaiban találtakat jobbakra – ezzel javítva a kép- és hangminőségen.

4. Kényelmes ülés, kanapé

A mozihoz hozzátartozik a kényelmes süppedős fotel is, de ha kanapénk ugyanolyan komfortos, akkor nem lesz sok dolgunk. De ha még komfortosabbá varázsolnánk a moziestre a teret, akkor néhány extra párnával és takaróval ezt könnyedén megtehetjük. Ráadásul itt nem kell feszengve ülni attól félve, hogy az idegen szomszéddal összeér a kezünk/lábunk, vagy valaki meglöki a háttámlánkat. Bármikor kényelmesen elfeküdhetünk vagy felhúzhatjuk a lábunkat, így sokkal szabadabban érezzük majd magunkat, mint egy moziteremben.

5. A popcorn és társai

Az otthoni filmnézés alkalmával sem maradhat el a popcorn vagy nachos. Készüljünk fel ezekkel is, tegyük ki a film előtt tálakba őket és töltsük ki üdítőt is, hogy semmiben ne szenvedjünk hiányt a házimozizás alatt.

Mindenképpen egy vagyont kell rá költeni?

Felmerülhet a kérdés, hogy egy házimozi összeállítása mennyire költséges. A válasz szerencsére az, hogy annyira nem megterhelő, mint amennyire 15-20 évvel ezelőtt volt. Szerencsére már szűkebb anyagi keretből is kialakítható egy jó rendszer. A méregdrága eszközök helyett inkább a közép- és felsőkategóriás színvonalat érdemes megcélozni a hosszú távú, minőségi szórakozás érdekében.

Ha tökéletes moziélményt szeretnénk varázsolni otthonunkba, akkor azt manapság már sokkal könnyebben megtehetjük, mint azt elsőre gondolnánk. Ráadásul a fenti tippek segítenek abban, hogy ezt költséghatékonyan valósítsuk meg. Ha minden megvan, akkor indulhat a visszaszámlálás: 3…2…1…nyitva az otthoni mozi, és nincs más dolgunk, csak élvezzük a filmnézést!

(x) Hirdetői tartalom

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások