fbpx
Spanyolország

Spanyol tűz és szenvedély (x)

Spanyolország egy rendkívül sokszínű ország, melyet nem csak csodálatos természeti adottságainak, vadregényes tájainak, de történelmi és vallási emlékeinek is köszönhet. Népszerűségét tovább növeli számos hagyománya és nagyvárosainak pezsgő kulturális élete.

Számos híres művészt adott a világnak ez a ország, köztük Gaudít és Picassot. Ha Spanyolországra gondolunk egész biztosan eszünkbe jutnak a szenvedélyes spanyol táncok, a gyönyörű vörös és fekete ruhák.

Hagyományok a spanyol ékszerkészítésben

Ha kicsit visszautazunk az időbe, a 16. századig Spanyolország kulturális virágkorát élte. Miközben zajlott a gyarmatosítás, számos tengerentúli országgal létesített kereskedelmi kapcsolatot. Számos országból vándoroltak Spanyolországba ötvösmesterek, akik a tengerentúlról származó aranyból és ezüstből pazar ékszereket készítettek. Divatosak voltak a gyönyörű, hosszú lógó fülbevalók, láncok és karkötők.

Ékszerkészítésben előszeretettel használták a zománcozást, mint díszítő technikát, de jellemző volt a korabeli ékszerekre, hogy szerették gyöngyökkel és különféle drágakövekkel díszíteni őket. Sok ékszer készült ezekben az időkben perui smaragd felhasználásával, melyek nagyon népszerűek voltak. Gondolva a kevésbé tehetős vásárlókra, az olcsóbb fülbevalók, medálok készítésnél zöld pasztát használtak a smaragd helyettesítésére.

Modern spanyol ékszerek

Ma is a legtöbb népszerű ékszer minta a korábbi korok hagyományain alapul. Toledo nem csak a kardjairól híres, de az úgynevezett damaszcén ékszerkészítési eljárásról is. Ezzel a különleges mór technikával, amikor arany vagy ezüst mintákat vésnek fekete acélba, a mai napig gyönyörű ékszereket készítenek családi műhelyekben, követve a hagyományokat generációkon át.

ékszer

Spanyolországban számos családi hagyományokkal rendelkező ékszermárkát találunk, melyek meghódították az egész világot modern, minőségi ékszereikkel. Ilyen híres márka az ÉKSZERdesign kínálatában megtalálható Victoria Cruz, mely mögött a valenciai gyökerekkel rendelkező Mínguez Alcalá családot találjuk. Ékszereiket ezüstből készítik, Swarovski® kristályok felhasználásával. Történetük Tenerifén kezdődött, ahol drágaköveket és ásványokat értékesítettek egy sétányon a strand közelében. Mára a leghíresebb spanyol ékszermárkák közé tartoznak, és szerte a világon – köztük a magyar piacon is – jelen vannak.

Egy másik a kézműves hagyományokat követő spanyol márka, az itthon még nem annyira ismert Small Affaire. Nuria Blazquez az alapító víziója, hogy olyan ékszereket alkosson, melyek a hétköznapokon ugyanúgy az öltözködésünk részei lehetnek, mint a kifutókon. Ékszerek, melyek erőt adnak, melyekkel megmutathatjuk a világnak magunkat, melyek emlékeztetnek minket különleges pillanatainkra.

(x)

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások