fbpx
Németh Alajos, a Bikini alapítója és dalszerzője, az Artisjus új elnöke.

A Bikini alapítója lett az Artisjus új elnöke

Németh Alajos az egyesület tizenötödik elnöke lesz, és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

Az Artisjus szerzői jogvédő egyesület Németh Alajost a következő két évre választotta meg a héten megtartott tisztújításon – derül ki a szervezet pénteki, a Media1-hez is eljuttatott közleményéből.

Mint írták, a Bikiniből ismert dalszerző-előadó először tölti be ezt a tisztséget, és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

„Zene nélkül biztosan szomorúbb lenne a világ. Szeretném megköszönni az alkotóművészeknek, hogy zenéikkel, dalaikkal, dalszövegeikkel, verseikkel nap mint nap feltöltik az emberek szívét pozitív tartalommal. Legfőbb célom elnökként, hogy a teljes átláthatóságot ezután is biztosítsuk az Artisjus működésével kapcsolatban és tovább erősítsük az egyesület egyre kedvezőbb megítélését”

– fogalmazott az új elnök a kinevezése kapcsán.

Németh Alajos, a Bikini alapítója és dalszerzője, az Artisjus új elnöke.
Németh Alajos, a Bikini alapítója és dalszerzője, az Artisjus új elnöke. Fotó: Próbakő Kommunikáció / Fülöp Csaba

Németh Alajos (vagy ahogy sokan ismerik: „Lojzi”) 1956-ban született, hangszeres tanulmányait 7 évesen kezdte hegedűn, 18 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára nagybőgő szakon. Mindössze 18 éves volt, amikor a Berki Tamás vezette Interbrass együttes tagjaként zenélni kezdett. 1975-ben hívta meg Török Ádám a Minibe, majd 1979-től alapította társaival a Dinamit együttest. 1982-ben Nagy Feróval megalakította a Bikinit, ahol basszusgitáron játszott és dalszerzőként vett részt az alkotómunkában. Hamarosan a zenekar meghatározó tagjává, „főszereplőjévé” vált. 1985-től szerzőként és társszerzőként olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Közeli helyeken, a Ki visz haza vagy a Mielőtt elmegyek. A Bikinit egyszer feloszlatta, majd újraalapította, jelenleg is az együttesben zenél. 2015-ben Sóhajok lépcsőháza címmel készítette el első szólólemezét. Zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram – és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

Az egyesület elnökét mindig annak vezetősége választja. Az egyesület vezetőségének tagjai jelenleg Czutor Zoltán, Szabó Áron és Tabár István a könnyűzenei tagságból, továbbá az előző elnök, Madarász Iván mellett Bánkövi Gyula, Hollós Máté, Szkárosi Endre, Tihanyi László és Stiedl Gusztáv (Schubert Music Publishing).

Németh Alajos a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődjeinek. Mint az Artisjus felidézte, a tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté, valamint Madarász Iván töltötték be.

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon, valamint iratkozzon fel a Media1 hírlevelére is!

Borító: Németh Alajos, a Bikini alapítója és dalszerzője, az Artisjus új elnöke. Fotó: Próbakő Kommunikáció / Fülöp Csaba
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások