fbpx
Roaming.

Jó hírt kaptak az EU-állampolgárok a roamingdíjak kapcsán

Az eredetileg 2022 június végéig érvényes, a barangolási díjak eltörléséről szóló jogszabályt 10 évvel, azaz egészen 2032-ig meghosszabbítják. További kedvező döntéseket is tartalmaz a megegyezés.

Az Európa Tanács mai, csütörtöki napon megjelent sajtóközleménye szerint a következő 10 évben az emberek még kedvezőbb feltételekkel használhatják a külföldi hálózatokat, ugyanis megtiltották a mobilszolgáltatóknak, hogy rontsanak a minőségen, és például 4G helyett csak 3G-t biztosítsanak.

A „Barangolj, mint otthon” program értelmében a szolgáltatóknak ugyanazon feltételeket kell biztosítaniuk az ügyfeleknek, mintha azok a saját országukban tartózkodnának.

Megegyezés született arról is, hogy az utazók extra költségek nélkül férhessenek hozzá a segélyszolgálatokhoz (hívás és szöveges üzenet formájában egyaránt, beleértve a hívó helyére vonatkozó információk továbbítását is).

A nagykereskedelmi barangolási díjakat, amelyeket a szolgáltatók fizetnek egymásnak, amikor ügyfeleik más hálózatokat használnak az EU-n belül, 2022-től 2 euró / gigabájt összegben maximalizálják, és 2027-re fokozatosan 1 euróra csökkentik.

Ha az ügyfelek túllépik a szerződéses korlátaikat, az esetleges további díjak nem haladhatják meg a nagykereskedelmi roaming felső határát.

A mai napon elért ideiglenes megállapodást az Európai Tanácsnak és a teljes Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia – derül ki a közleményből. E szerint a Tanács részéről a szlovén elnökség december 15-én jóváhagyás céljából a Tanács keretében működő Állandó Képviselők Bizottsága (Coreper) elé kívánja terjeszteni a megállapodást.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások